Вторник, 23 Юли 2024 г.

Делта вариантът на коронавируса е вече в Силистренско

Делта варианта на коронавируса е вече в Силистренско. Това потвърди директора на РЗИ-Силистра д-р Теодора Начева.

Делта варианта на SARS-CoV-2, а разпространението му е двойно по-бързо от останалите ни познати варианти на коронавируса.

Делта вариантът бе открит за първи път в Индия и затова първоначално беше наричан индийска мутация. От края на миналата година той започна да се разпространява бързо по целия свят. Съдържа две мутации, които се проявяват съчетано: E484Q и L452R.

Област Силистра беше една от малкото в която доскоро не беше открит този щам.

Вариантът Делта е смятан за опасен, защото по симптомите често не бива разпознат като COVID-19. При него заболяването започва по-различно, отколкото при останалите мутации. Първите симптоми приличат на обикновена настинка: хрема, главоболие, болки в гърлото. Може да се стигне и до повишена температура. Само че така типичният за COVID-19 симптом - загуба на вкус и обоняние - тук не се проявява. Разликите в признаците на заболяването показват колко важно е и при най-безобидните симптоми на настинка да се направи тест.

Делта вариантът на коронавируса потвърждава опасенията на учените - поява на щам, който успява да разболее дори и напълно ваксинираните.

Характерно за Делта, че вече се разболяват и много по-млади хора, д-р Начева потвърди за случай в област Силистра на разболяло се бебе на по-малко от година.

Facebook коментари