Събота, 15 Юни 2024 г.

Силистра остана без денонощна лекарствена вендинг машина

Преди по-малко от година Силистра стана една от малкото общини в България в която заработи вендинг автомат за фармацевтични стоки.

Машината бе ситуирана точно пред дрогерия "Медика" на ул. София 15, срещу градската поликлиника, която е собственик на устройството.

От скоро време машината е премахната, като според фармацевти причината за това е, че според Закона за лекарствата, според който лекарства с рецепта не могат да се продават извън аптеките, а вендинг-автоматите не могат да се разполагат самостоятелно. Отделно от това в здравните закони не са разрешени онлайн-консултациите от лекари и фармацевти, а пък самите лекарства изискват стриктен режим на съхранение. Здравната каса, която основно заплаща медикаментите по лекарско предписание, пък няма право да сключва договори те да се отпускат от автомат.

Според тях вендинг автомати могат да се разполагат само пред аптеки и да се обслужват само от магистър-фармацевти. Могат да продават само санитарни продукти, медицински консумативи, презервативи, козметика, други здравни артикули и лекарства, за които не е необходимо представяне на рецепта от лекар.

По информация на КВОРУМ вендинг автомата е прибран на склад и му се търси подходящо място за разполагане.

До тогова в община Силистра, която към момента няма денонощна аптека, след края на работното време на аптеките, проблем остава и едно обикновено хапче за глава да намериш.

Facebook коментари