Четвъртък, 02 Декември 2021 г.

Силистренски гайди ще огласят Шуменското плато

Музика, танци, театър, кулинарни изкушения, забавления за малки и големи ще съпътстват тазгодишното издание на фолклорния фестивал "Шумла", който ще започне на 3 септември.

Точно в 19.00 часа в петък петнайсет млади гайдари от музикалната школа "Великов" в Силистра и кукерите от Макак с най-старите автентични маски в България ще огласят поляните край паметника "Създатели на българската държава" и ще поставят началото на фестивала.

Почитателите на традиционната българска храна ще имат възможност да опитат от изобилието на вкусове от различни краища на страната през втория ден на фестивала. От 10.00 часа на 4 септември, събота, читалища и групи от страната ще подредят кулинарна изложба – базар на поляните зад паметника.

Третият Национален панаир на занаятите и декоративно-приложните изкуства "Майстории", който се организира от шуменското читалище "Напредък – 1869", тази година ще се проведе в рамките на фолклорния фестивал "Шумла". Свои творби от изящното и приложното изкуство и художествените занаяти ще представят автори от цялата страна.

Шуменци и гостите на града ще имат възможност да завършат сутрешната си разходка по платото рано в неделя (5 септември) с уроци по танци. На поляните до паметника във времето между 10.00 и 11.00 часа те ще могат да си припомнят стъпките на най-обичаните български народни хора.

Facebook коментари