Четвъртък, 26 Май 2022 г.

Силистра и Сребърна ще са контролни точки в тазгодишното предизвикателство Дунав Ултра - Обратно при реката

На 3-ти септември в гр. Видин, за 8-ма поред година ще стартират участниците в промо събитието - Дунав Ултра - Обратно при реката. 150 велосипедисти от България и Румъния се събират в старопрестолния град, за да изминат разстоянието от 700 км. с начална точка гр. Видин и крайната точка - с. Дуранкулак, Oбщ. Шабла. Целта на всички е обща - популяризиране на веломаршрута Дунав Ултра като най-популярен туристически такъв на Балканите.

Събитието няма състезателен характер, а е индивидуално предизвикателство за всеки участник или екип. Маршрутът преминава през 110 населени места представяйки специфичната природа около Дунав и Добруджа, историческите забележителности, местната кухня и традиции. В каузата за популяризиране на региона се включат над 250 партньори - общини, хотели и къщи за гости, заведения и други обекти по поречието на Дунав и Добруджа.

В периода между 3-ти до 12-ти септември в някои предварително избрани населени места ще бъдат издигнати официални Дунав Ултра флагове с имената на села и градове, а участниците ще споделят снимка от Контролните точки , целейки да популяризират забележителностите в региона. Флаговете ще могат да се видят във Видин, гр. Оряхово, с. Лесковец, с. Крушовене, гр. Никопол, гр. Белене, гр. Две могили, с. Сребърна, гр. Силистра, гр. Генерал Тошево и в района на плаж Дуранкулак, където е крайната точка на маршрута Дунав Ултра с излаз на Черно море .

За да подкрепят каузата и в чест на преминаващите велосипедисти, различни общини организират допълнителни активности за забавление на малки и големи.

В село Сребърна огромен 3-метров винил, разположен в центъра на селото, ще посреща участниците в прехода. Село Сребърна се намира непосредствено до един от най-интересните природни обекти в България - Биосферен парк Сребърна (ЮНЕСКО)

В град Силистра флагът на Дунав Ултра ще бъде издигнат на централната алея в крайдунавския парк - непосредствено до останките на античния град - римския Дуросторум и българския Дръстър.

Facebook коментари