Сряда, 08 Декември 2021 г.

Международен майстор по шахмат учи децата на Силистра на изкуството на древната игра

Под ръководството на международния майстор на спорта по шахмат Красимир Стефанов продължават индивидуалните и групови занимания по шахмат в НЧ "Доростол-1870".

В школата могат да получат знания и умения деца и младежи от 6 до 18- годишна възраст. Летните занимания приключват с турнир между учениците на 15.09.2021 г.

Израстването на шампиони започва от ранна детска възраст и ранните занимания са интересни и полезни.

Ето пет конкретни примери за това колко полезна може да бъде партия шах:

✅ Подпомага се мозъчният растеж.

Подобни игри, които предизвикват мозъка, образно казано, стимулират растежа на дендрити – те са единият от двата вида израстъци на нервната клетка, които провеждат нервните импулси към тялото на клетката. Взаимодействието с хора и ангажирането в предизвикателни дейности също стимулира растежа на дендритите.

✅ Упражняват се и двете мозъчни полукълба.

Според данни на немско проучване, при идентифициране на шахматни позиции от играещи шах, се установява значително активиране и в двете части на мозъка им. Оказва се, че времето за реакция сред всички е еднакво, но експертите в шаха използват двете мозъчни полукълба, за да отговорят по-бързо на въпросите, свързани с шахматните позиции.

✅Повишава се нивото на интелигентност.

Такова е твърдението на научно проучване, в което участие взимат 4000 студенти от Венецуела. То продължава за период от четири месеца, по време на които доброволците играят шах. Установява се действително покачване в нивата на интелигентност при всички участници без значение от пола им.

Учените са забелязали, че когато децата започват да играят шах, родители веднага откриват промени в поведението им, както и в начина им на учене. Ако по-рано едно дете е било мързеливо, апатично и без желание да учи, благодарение на шахмата започва да обръща повече внимание на уроците, става и по-отговорно към всичко.
В същото време се развиват такива качества като търпение, желание за победа, концентрация, внимание, координация, издръжливост.

✅ Повишава интереса към изучаване на различни науки.

Заслужава да се отбележи фактът, че детето започва да се интересува повече от математика. Но шахматът подтиква и към творчество, спомага изучаването на чужди езици.

✅ Развива уменията за решаване на проблеми.

В нашия бързо развиващ се свят всеки ден се сблъскваме с множество проблеми и препятствия на всяка стъпка от живота си. Като родители, е важно да подготвим детето си за тези проблеми, да го научите как да ги реши и да продължи напред. Така ще имате независимо, уверено в себе си дете. Шахът е блестящия пример за развиване на тези умения. Нека детето ви бъде уверено, решаващо проблеми чрез игра на шах.

Facebook коментари