Понеделник, 27 Май 2024 г.

61 нуждаещи се ще получават услугата "Личен асистент"

Общо 61 нуждаещи се от община Силистра ще получават социалната услуга "Личен асистент", стана ясно след стартиране на втория етап от проекта "Подкрепа за достоен живот" на Агенцията за социално подпомагане, по който община Силистра е партньор.
Утвърден е списък от 51 човека с 90 и над 90 % инвалидност, а в първия етап са одобрени други 10 души. Потребността им от почасова помощ в ежедневието, т.нар. месечен бюджет в часове, се определя след социална оценка, изготвена от дирекция "Социално подпомагане". На тази база е подреден и списъкът.
Три и половина пъти повече молби са подадени в община Силистра от нуждаещи се (201) от личен асистент болни, след като Министерството на труда и социалната политика обяви старта на проекта "Подкрепа за достоен живот". Тройно по-голям е и броят на кандидатите (160) да работят като доставчици на социалната услуга. Но по проекта за Силистра е определена квота само от 236 часа месечно, която ще се финансира. За да могат повече хора да получат услугата, работното време на преобладаващия брой лични асистенти е намалено до 4 часа на ден. Изискване на проекта е един асистент да се грижи за един човек, поясниха от сектор "Трудова заетост" в общината.
В почивните дни ще бъдат обучени останалите желаещи да работят като лични асистенти. Всеки от тях ще получи сертификат за квалификацията, издаден от Агенцията за социално подпомагане. С това на практика общината създава "банка" от подготвени за социалната услуга хора, които при следваща възможност веднага ще бъдат потърсени, каза Светлана Великова – ръководител на дирекцията "Здравеопазване и социална политика" в община Силистра.

Facebook коментари