Събота, 10 Декември 2022 г.

Генералното консулство на Руската федерация в Русе: Помогнете да уточним местата на паметниците и гробовете на руски войници в област Силистра

Генералното консулство на Русия в Русе се обръща към руски сънародници и български приятели от област Силистра с молба да помогнат за уточняването на местата на паметниците и гробовете на руски войници.

Дълги години Генералното консулство на Руската федерация в Русе, заедно с други руски представителства в чужбина в България, работи по грижите за гробове и паметници от Руско-турската война от 1877-1878 г. и Великата отечествена война 1941-1945 г., както и работа по подобряването на територията около тях.

Дипломатите отбелязват внимателното отношение и активната помощ на много техни сънародници и българи, които също поддържат паметниците и погребенията в добро състояние, за което изразяват своята благодарност и благодарност.

На територията на Русенския консулски окръг (районите Русе, Силистра, Разград, Търговище, Габрово, Велико Търново, Ловеч и Плевен) има голям брой военни паметни места и погребения - около 400. Някои от тях се намират в труднодостъпни места и може да се нуждаят от грижи.

В тази връзка Генералното консулство апелира към всички, които не са безразлични, с молба да изпратят снимки и координати на местоположението на гробовете и паметниците от онези времена на имейл consruse@mid.ru или по обикновена поща до адрес: Русе, ул. Ниш, 1.

"Това ще ни помогне много заедно с вас в поддържането на гробовете и паметниците в подходящо състояние и най -важното - в опазването на общата ни историческа памет!"

Facebook коментари