Сряда, 25 Май 2022 г.

Силистренските музеи ще пазят историята в нови специализирани шкафове

В края на миналата година Регионалния исторически музей /РИМ/ в Силистра бе одобрен и финансиран от Министерството на културата проект на стойност 10 400 лева.

С получените средства вече са закупени специализирани шкафове за преоборудване на двете основни и най-големи фондохранилища на РИМ Силистра – на отделите "Археология" и "Етнография".

Общата цел е частично реновиране на двете фондохранилища и създаването на база, отговаряща на съвременните стандарти за съхранява на движими културни ценности.

Колекцията от няколкостотин дребни находки от древното минало на Силистра – антични стъклени съдове, застрашени от счупване, малка антична бронзова пластика, миниатюрна антична погребална керамика, изисква специален режим за съхранение, осигуряващ повишено ниво на сигурност чрез контрол на достъпа, защита от механични увреждания и специфични условия на средата при съхранение. За целта е обособено специално помещение, което e подготвено, но не е оборудвано.

Вече са доставени 18 специализирани метални шкафове със самостоятелна система за заключване, осигуряващи механичната защита на движимите културни ценности и контролиращи влажността на средата.

Етнографската сбирка на РИМ притежава значителна колекция от около 170 броя от комплектувани народни носии на местното население – гребенци, шиковци и на множеството етнографски групи, преселени в Добруджа в началото на 19-ти век – тракийци, котленци, балканджии, полянци, хърцои, арнаути, загорци и др. С новите шкафове /на снимката/ вече е създадена адекватна материална среда за опазването на тези изключителни образци на традиционното народно изкуство.

снимка: Незабравка Кирова

Facebook коментари