Сряда, 30 Ноември 2022 г.

Национален пленер "Човек и природа" ще се проведе за 25-ти път във Ветрен

На 20 август 2021 г. стартира Националният пленер "Човек и природа" - Ветрен - 2021, който ще продължи до 26 август 2021 г., съобщават от община Силистра.

Той се организира за 25-ти пореден път на брега на река Дунав в село Ветрен, по инициатива на Дружеството на художниците в Силистра към Съюза на българските художници с председател Христина Гаева и със съдействието на Община Силистра.

През тази година участие в него ще вземат творци в сферата на живописта и графиката. Всички те са изявени автори с доказани творчески достижения на регионално, национално и международно ниво, както и с десетки участия в изложби на различна тематика.

Групата включва изявени и авторитетни творци както от Силистра, така и от други градове. Това са:

- Емануела Ковач от град София. Магистър по "Графика" - Национална художествена академия, преподавател по графика в НХА, член на Съюза на българските художници;

- Илиян Урумов от град Сливен. Бакалавър по "Художествена тъкан", магистър, специалност "Живопис". Председател и куратор на СБХ - Сливен;

- Велина Гребенска от град Габрово. Магистър, специалност " Живопис" при ВТУ "Св.св. Кирил и Методий".

- Таня Димитрова Кулева - Желева от град Силистра. Завършила е Националната художествена академия - град София, магистър "Художник и текстилен дизайнер";

- Николай Петров от град Силистра. Завършил "Педагогика и семиотика на изобразителното изкуство" в Софийски университет.

- Стефан Пенчев от град Силистра.Магистър по живопис във Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий". Член на СБХ.

- Константин Дончев от град Алфатар. С множество самостоятелни изложби от 1986 година. Участие във всички общи изложби на Представителството на СБХ, гр. Силистра, за периода от 1986 до 2021 год. Член на СБХ.

- Христина Гаева от град Силистра. Магистър по графика към Национална художествена академия " Николай Павлович", София и доктор по визуални изкуства към Университета "Николае Григореску", Букурещ. Председател на Дружеството на художниците в Силистра към Съюза на българските художници.

- Деница Тодорова от град Силистра. Бакалавър, специалност "Живопис", магистър, специалност "Дизайн на стъкло" във Факултет по изобразително изкуство при Великотърновски университет "Св.св. Кирил и Методий";

Поканените творци ще създават своите рисунки, живопис и колажи, вдъхновени от Дунав и природата около него.
Творбите от пленера ще бъдат експонирани в специална изложба, чието откриване ще бъде на 27 август 2021 г. в Художествена галерия - Силистра от 17.00 часа.

Facebook коментари