Сряда, 25 Май 2022 г.

Силистренско участие в 9-то издание на Средновековния събор-фестивал "Дни на предците – Плиска 2021"

Девети Средновековен събор - фестивал "Дни на предците - Плиска 2021" ще се проведе на 7 и 8 август в Археологическия резерват "Плиска", каза за радио Варна Жасмин Първанов, председател на варненското "Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол", което е един от организаторите на събитето от самото начало.

Над 200 души от България и чужбина ще участват и ще демонстрират бит, култура и традиции от различни периоди на Средновековието. Основната цел на това събитие не е атракцията, а пресъздаването на историята, такава, каквато достига до нас, чрез проучванията ни, каза още Жасмин Първанов.

Събитието ще започне с научна конференция на тема "1340 г. от създаването на българската държава и 1300 г. от кончината на Кан Тервел - Спасителят на Европа".

Програмата включва представяне на облекла, оръжия, вещи от бита, храна и др. от средновековието. Ще има бойни демонстрации от земя и от кон, представяне на ранносредновековната музика, представяне на средновековната кухня, демонстрация и дегустация.

Деца и младежи ще имат възможност да бъдат обучени в средновековни бойни умения, стрелба с лък и бой с меч. Ще се проведе турнир по стрелба с традиционен лък, ще има и средновековни игри за малки и големи.

Всеки зрител ще може да разговаря с участниците във фестивала и да опита от това, което те представя.

Фестивалът ще се проведе при вход от 2 лв. за възрастни, който се изисква от резерват "Плиска".

Силистренското участие в Средновековния събор ще бъде представено от проф. Георги Атанасов, който заедно с доц. д-р Павел Георгиев откриват фестивала с научната конференция на тема "1340 г. от създаването на българската държава и 1300 г. от кончината на Кан Тервел - Спасителят на Европа", която ще се проведе в мултифункционалната зала на НИАР-Плиска, като местата са ограничени.

През дните на фестивала всички зрители ще могат да разглеждат лагерите на участниците, да се запознаят с особеностите на представяния от тях период, да изпробват сами средновековните занаяти, да си отсекат сами монета, да си изковат гривна, да се насладят на накити и бижута, тъкане на кори, кошничарство, ковачество, изработване на керамични съдове и др., да стрелят с лък на специално обособено стрелбище, да играят забавни средновековни игри и да танцуват средновековни танци.

Виктория Денева и Денислав Денев от Силистра ще представят дърворезбата и ножарството, като занаяти от Средновековието.

Facebook коментари