Неделя, 03 Юли 2022 г.

Съдът в Силистра одобри внесеното от прокуратурата споразумение с наркодилър и го осъди на 1 година условно

Наказателен състав на Окръжен съд-Силистра одобри днес споразумение, постигнато между Окръжна прокуратура-Силистра и обвиняемият Г.В.Г. от град Силистра, съобщиха от пресцентъра на Окръжен съд - Силистра.

От там припомнят, че на 11.06.2021година обвиняемият е държал в себе си, и в жилището си високорисково наркотично вещество–35,7299гр марихуана на обща стойност 214.38лв.

За това престъпление Окръжна прокуратура-Силистра е привлякла 25-годишният неосъждан младеж към наказателна отговорност.

В съдебна зала Г.В.Г. призна вината си и заяви, че доброволно се отказва от разглеждане на делото по общия ред. Той потвърди, че е съгласен със съдържанието и последиците на споразумението, осъзнава правното му значение и доброволно го е подписал.

Съдът одобри внесеното от прокуратурата споразумение, с което на обвиняемия Г.В.Г. бе наложено наказание по вид "лишаване от свобода" за 1 година, изтърпяването на което бе отложено с изпитателен срок от 3 години, на основание чл. 66 ал. 1 от Наказателния кодекс /НК/.

Действащите разпоредби на Наказателно-процесуалния кодекс на Република България предвиждат възможност след приключване на разследването, по предложение на прокурора или на защитника на обвиняемия да бъде постигнато и изготвено споразумение между тях за решаване на делото. Споразумение не се допуска за тежки умишлени престъпления.

Чл. 66 ал. 1 от НК допуска, че "когато съдът налага наказание лишаване от свобода до три години, той може да отложи изпълнението на наложеното наказание за срок от три до пет години, ако лицето не е осъждано на лишаване от свобода за престъпление от общ характер и ако съдът намери, че за постигане целите на наказанието и преди всичко за поправянето на осъдения не е наложително да изтърпи наказанието."

Съдът одобрява внесеното от прокуратурата споразумение, когато не противоречи на закона и морала.

Одобреното от съда споразумение за решаване на делото има последиците на влязла в сила присъда, т.е. съдебният акт е окончателен и не може да бъде обжалван на въззивна инстанция.

Facebook коментари