Петък, 12 Април 2024 г.

Силистренец дирижира китарен оркестър от Пловдив на концерт в Париж

В началото на м. юни т.г. Ансамбъл "Академика" Пловдив с художествен ръководител проф. д-р Стела Динкова гастролира с изключителен успех във френската столица Париж по покана на д-р Елена Радева-Николова от Асоциация за културен обмен "Арт Галерия Константин" Франция. Китарният оркестър бе дирижиран от силистренеца Иван Русев - студент в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев" Пловдив. Той е възпитаник на школата на китаристката Росица Димитрова, която след Силистра и София, в момента преподава в столицана на Каталуния - град Барцелона, Испания.


Посланието на концерта, според д-р Николова: "Да предадем на младото поколение най-важните добродетели на българина – да пази културата, традициите, изкуството, артистите си." Под изографисаните с библейски сюжети сводове на катедралата "Свети Елизабет Унгарска" многобройната публика от французи и българи се докосна и развълнува от живителната сила на българският дух, претворена в богата програма от класическа музика (Бах, Бизе, Пиацола и др.) в комбинация с български творби от Петко Стайнов, Пламен Арабов и Марин Големинов.

Като оркестър със силно емоционално въздействие и разнообразен репертоар определи нашите музиканти проф. Арно Дюмон, световноизвестен класически китарист, композитор и дългогодишен преподавател по класическа китара в Парижката консерватория. "Пловдив е винаги с нас – коментира д-р Радева – той е тук с "Академика", уникален, вечен, с многовековни традиции и културна столица не от вчера"! Изявите на Китарен ансамбъл "Академика" се осъществиха благодарение финансовата подкрепа на програма "Мобилност" към дирекция "Култура, археология и културно наследство" на Община Пловдив и "Фондация за развитие на артистични таланти" в лицето на Иван Фратев.

Йордан Георгиев, БЛОГ ВЕРСИНАЖ, по информация от Иван Русев, сайта plovdivtime.bg и профила Калчър ъф Пловдив във Фейсбук

Facebook коментари