Петък, 20 Май 2022 г.

Всеки в Силистренско може вече да провери позволителните за добив на дървесина, и сеч, и подава сигнали за нарушения в приложение

Директорът на Изпълнителната агенция по горите Александър Дунчев заяви пред БНР, че вече имаме официална дигитална карта на всички гори, с тези в земеделските земи, тези на ловните дружинки, това вече е публично.

Изпълнителна агенция по горите публикува карта на горските територии в страната с действащите обекти за добив на дървесина

На картата ще се отбелязват действащите обекти за добив на дървесина с възможност за проверка на издадените позволителни за сеч.

Създадохме съвместно с Гората.БГ приложение за подаване на сигнали от граждани за нарушения в горите. Имаме вече над 50 сигнала, като 25 от тях са проверени, също и на терен – незаконенни сечи, сметища, каравани, а в Софийско установихме и доста сериозна схема за дърва за огрев за местните хора, като се оказа, че тази дървесина не стига до тях, а отиват в една от най-големите фирми за прерабтка на дървесина в Пазарджишко, заобикаляйки тръжни процедури. А цената на тази дървесина е много ниска", съобщи за БНР Дунчев.

Приложението се казва Защити. Гората. БГ.

"Така вече работи гражданският контрол и води до резултати и така за два месеца без политически чистки, но с помощта на хората установихме множество реални проблеми.

Това е нашият начин – чрез пълна прозрачност, подателите им се пази анонимността, ако те искат. Но всички сигнали и кой е извършил от служители проверките са публични, отговорът и входящият номер на ИАГ също са публични и всеки може да търси отговорност. Така се знае всичко. Освен това – публични са и имената за пръв път на сайта на ИАГ, /а скоро и на РИАГ/ на техните служители", поясни още Дунчев.

По думите му в момента се прави пълен одит на Държавните ловните стопанства:

"Кой ги управлява, днес излизаме и с Доклад до министъра на земеделието за това, защото ловните стопанства се управляват задкулисно от видни бълагрски олигарси и там не всеки има достъп, има схеми за това, злоупотреби и бракониерства, започнаха да ми се обаждат по тези проверки, да ме молят за помощ наши служители от Регионалните дирекции по горите, защото върху тях продължава да се оказва натиск - политически и икономически.

В рамките обаче на тези два месеца нямаме нито едно политическо назначение, само един уволнен корумпиран директор заради незаконни практики в дърводобивни фирми и един отстранен служител на високо ниво пак заради такива злоупотреби", съобщи още Дунчев.

Facebook коментари