Неделя, 28 Ноември 2021 г.

Фестивалът "Огненият Дунав" в Тутракан се превърна в културното събитие на годината в Силистренско

За девети път в Тутракан отново се проведе едно от най-мащабните събития в българската част на Дунав – фестивалът "Огненият Дунав". За него разказа по БНР силистренската журналистка Незабравка Кирова.

Седмица на концерти на класическа и друга музика на известни изпълнители и художествени колективи се превърна в културното събитие на годината в Силистренско.

Кулминацията бе на 31 юли с концерт на "Фондацията" и приятели и със светлинно, огнено-лазерно шоу над реката.

Събития, които събират гости не само от региона, но и от съседни области, и от Румъния.

Тазгодишното издание трябваше да е десето юбилейно, но заради пандемията миналата година фестивалът не се проведе, разказа кметът на Тутракан д-р Димитър Стефанов:

"Ако не са тези спонсори, дарители, които ми помагат финансово, за да се осъществи този проект, никога той не би се реализирал, защото участието на толкова много артисти, изпълнители изисква и финансов ресурс, което няма как една малка община като Тутракан да си го позволи, ако няма такива хора с големи сърца, които да помагат".

Доволни от фестивала са и гостите. Сред участниците за поредна година е и презвитера Калина Михайлова от тутраканското село Шуменци, която заедно със съпруга си отец Михаил гостиха присъстващите с вкусна рибена чорба и качамак.

"Има необходимост от такива емоции, аз днес дойдох с висока температура, дори и по гласа ми личи, че не съм добре, но ни водеше най-вече емоцията и си казах, че няма да се дам на една болест да ме срине, да ме повали и да не дойдем", каза за БНР Калина Михайлова.

Като кулинар и тази година се прояви и самия кмет на Тутракан - д-р Димитър Стефанов.

"Тайната на рибената чорба е да има поне 3-4 вида риба, аз я правя с 5 вида риба рибената чорба и задължително трябва да има или зелени сливи, или зелено грозде, които придават много специфичен вкус на рибената чорба, разбира се и много девесил".

Начело на журито, което да оцени рибените творения бе един от приятелите на Тутракан - д-р Анатолий Кънев, председател на Културно-просветното дружество "Родно Лудогорие".

"Критериите са три. Номер едно в критерия е оценка на вкуса, другото е оценка на цвят като външен вид, търговски вид и оригиналност и аранжиране на самия обект".

И както му приляга на празник като този - финалът бе отбелязан с огнено шоу в небето.

Снимка: Незабравка Кирова

Facebook коментари