Неделя, 05 Декември 2021 г.

ОПАСНО! Половинвековния котел на МБАЛ-Силистра може да не преживее зимата

информация Областна управа-Силистра
Проблемът с отоплението за предстоящия зимен сезон, пред който е изправена болницата в Силистра, обсъдиха днес (27.05.2010 г.) областният управител д-р Владимир Янков, кметът на общината Иво Андонов, директорът на болницата д-р Даниела Костадинова и главният експерт е териториалното звено към Агенцията по енергийна ефективност Йордан Димитров.
Директорът на многопрофилната болница д-р Даниела Костадинова изрази сериозната си загриженост от състоянието както на отоплителната система, така и на сградния фонд. Тя съобщи, че котелът в болницата е от 1962 година, като през 1993 година е извършен последния му ремонт. В резултат на сериозната му амортизация, освен че не може да се достигне необходимата температура в лечебното заведение, съоръженията към котела- горивни помпи, резервоари за вода, колектори, кранове и тръбопроводи също са много остарели и са опасни за експлоатация. Д-р Костадинова подчерта, че болницата няма вариант за резервно отопление, което от своя страна означава, че за предстоящия зимен период не може да се осигури отоплението на лечебното заведение.
В момента МБАЛ-Силистра функционира с 335 легла за активно лечение, от които - 46 интензивни. За 2009 г. броят на преминалите болни е 13 417 души. Отделенията са разположени в 3 блока и 6 отделни сгради.
Директорът на МБАЛ-Силистра д-р Даниела Костадинова съобщи че, след продължителната зима – рязко се влошило състоянието и на сградите в болницата., Подпухнала мазилка, част от която е паднала и плесен са обичайна гледка в Неврологично и Инфекциозно отделение. Сериозен е проблемът и с асансьорите в болничното заведение - стари и амортизирани, те представляват опасност за персонал и пациенти, подчерта д-р Костадинова.
Йордан Димитров – главен експерт в Териториално звено към Агенцията по енергийна ефективност препоръча, на този етап да не се подменя котела, преди да е направено "детайлно обследване на всички енергийни нужди на болницата - включително топла вода, отопление и ел.захранване".

Facebook коментари