Сряда, 25 Май 2022 г.
header

4 активности, алтернатива на хазартните игри, които развиват умения и знания

Хазартната зависимост е един от онези проблеми, за които не се говори много, но е достатъчно разпространена, а последствията могат да бъдат достатъчно сериозни, за да не подминаваме проблема с лека ръка. Но все пак, защо хората залагат? При някои, началото е продиктувано от желанието за забавление. При други залагането е опит да се приглуши някаква травмираща промяна в живота. Голям процент от хазартнозависимите пък намират в казината бягство от самотата или просто начин да забравят за ежедневните проблеми.

Основно има четири главни причини хората да залагат:

● Социални причини – това се случва защото често когато група приятели се съберат те играят на залагания, а също и защото залагането може да направи социалните събирания по-забавни.
● Финансови причини – да се спечелят пари, защото тръпката от мисълта за това какво биха направили ако спечелят джакпота е изкушаваща, и защото печалба би променила коренно живота им.
● За забавление - защото им харесва усещането от устремът и адреналина, които се появяват или просто защото им харесва.
● Бягство от проблемите – за някои това е начин да избягат от тревогите си, да се чувстват по-самоуверени или защото им помага когато са нервни или депресирани.

От изложеното се вижда, че понякога нуждата от нови емоции кара хората да залагат, а друг път виновник за това са някакви сериозни проблеми в личния живот, но е важно да се знае, че всички изброени тук причини имат своите алтернативи, които освен, че могат да задоволят всяка една от посочените нужди, могат дори да развият нови умения и знания.

Предлагаме ви няколко занимателни активности, които позволяват бягство от скуката и проблемите по един пълноценен и обогатяващ начин:

Туризъм и пътешествия

Едно от най-вълнуващите и зареждащи занимания на този свят е пътуването и обиколките на интересни места. Без значение дали ще изберете излети сред природата, посещение на ново населено място или пък някакъв вид обиколка с различни видове превозни средства, този тип активности гарантирано ще ви избавят от скуката и всякакви негативни мисли.

Освен това ще обогатят общата ви култура с нови знания за природата, хората и обичаите на местата, които посещавате и ще ви позволят да развиете качества като организираност, защото всяко едно пътешествие изисква добра планировка, общата ви физическа форма - дори и най-елементарните скитания изискват издръжливост, пространствено мислене и ориентация по карта или без - понякога до крайната цел се стига по-трудно, отколкото изглежда.

За всичките нови преживявания и интересни хора, които ще срещнете по пътя няма да ви разказваме - ще оставим на вас сами да ги откриете!

Приключенски и екстремни спортове

Едва ли има по-подходящ заместител на хазартния адреналин от практикуването на някакъв приключенски или екстремен спорт! Този род активности обаче изисква пълна отдаденост, защото риск винаги има, но с надграждане на уменията си ще ставате и все-по внимателни. Въобще приключенските спортове в най-висока степен развиват позитивни качеста у индивида, като едновременно с това задоволяват всички точки от списъка с причини за хазартна зависимост без нито едно негативно последствие! Е, освен, може би, някоя и друга травма.

Сред списъка с бонусите, които ще получите, занимавайки се с нещо подобно са - атлетично тяло, дисциплина, вяра в собствените сили, умения за работа в екип, широки познания за сферата, в която практикувате, здрави приятелства, проверени на практика, умения за боравене със специализирана екипировка, силен характер и много, много други!

Колкото до спортовете, от които можете да избирате - те са много и разнообразни, като обхващат водата, земята и въздуха! Ще споменем само няколко - планинско колоездене, алпинизъм, гмуркане, сърф, рафтинг, парашутизъм, парапланеризъм… Къде и как ще се вихрите избирате вие!

Танци

Върхът на удоволствието в нашия списък са заниманията с танци - класически, народни или модерни. Те винаги са заредени до горе с ендорфин, заради позитивната музика и добрата компания! Танците предлагат многопластови ползи за практикуващите ги и със сигурност могат да решат много от проблемните предпоставки за развитие на хазартна зависимост!

Бенефитите от танцуването са социални, физически и културни. Те развиват музикалната култура, едновременно с физическата форма и координацията, а танците с партньори, както и средата, в която се практикуват, спомагат за усъвършенстване на комуникативните умения. Количествата хормон на щастието, които ще отделите заради приятната музика, удоволствието от движението и физическия контакт с партньора пък ще ви заредят позитивно за дълго време!

Исторически възстановки и LARP

Eто нещо наистина любопитно! Историческите възстановки и ролевите игри на живо (Live Action Role Playng) са незабравима възможност да се докоснете до света на миналото или да се включите като участник в някой фантастичен сюжет с герои от приказките или филмите.

Историческите възстановки целят да пресъздадат атмосферата от определена епоха - например конкретно събитие или в общ план бита и традициите на дадена група хора през избран исторически период. LARP игрите могат също да са на исторически тематика, но те позволяват и пресъздаването на фиктивна реалност, например атмосферата от някоя фентъзи книга, или пък сюжети от съвремието. Общото между двата вида занимания е, че се цели пълно потапяне в избраната обстановка и сюжет. Това се постига чрез костюми, инвентар и дори поведение, съответстващи на дадената епоха или сюжетна реалност. Разликите са, че докато при историческите възстановки в детайли се преповтаря някое историческо събитие, така както се е разиграло в действителност, то при LARP-овете, които са аналогия на компютърните RPG игри,само че на живо, участниците разполагат с по-голяма свобода на действие, дотолкова доколкото правилата на съответната игра позволяват.

И едното и другото занимание обаче са приятно бягство от реалността, което позволява опознаването на дадена епоха или тема. Развиват историческите и културните знания, наравно със сръчноста, тъй като често практикуващите сами изготвят различни елементи от екипировката си. Подобряват и комуникативните и дори актьорските умения, поставяйки участниците в ситуации, изискващи определен тип интеракция с другите и околната среда. В зависимост от избрания сюжет някои възстановки или LARP игри могат да бъдат и предизвикателство за тялото, изисквайки издръжливост и добра физическа форма.

Изброеното до тук е само част от многото възможни позитивни варианти, които човек има пред себе си когато изпитва нужда да промени нещо в ежедневието или себе си, без това да води до негативни последствия и неприятни ситуации.

Мислете, дерзайте, мечтайте!

Сдружение "Идилиум" – гр. София. Проект "P(l)ay the game", финансиран от Министерството на младежта и спорта по Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта за 2021 г. (Договор № 25-00-39/26.03.2021 г.)
footer

Facebook коментари