Сряда, 25 Май 2022 г.

Област Силистра с най-много незаети приемни семейства в България

Анализ на Национални екип за организация и управление на проект "Приеми ме 2015" обобщи изпълнението на планираните дейности по проекта към полугодието на 2021 г. През отчетния юни месец, комисиите по приемна грижа са утвърдили и са вписали в регистъра 13 нови приемни семейства и заличените също са 13, сочат данни предоставени от Агенция за социално подпомагане.

Така утвърдените приемни семейства с местоживеене към 30.06.2021 г., са общо 1 921, от които 1917 са професионални и 4 са доброволни. В края на юни 2021 г. приемните семейства, в които няма настанени деца са 455, включително четирите доброволни. Най-висок процент с незаети приемни семейства е в област Силистра – 59.09%, област Кърджали – 50%, като към този процент незаетост се доближава и Търговище.

Що се отнася до причините за незаетост Националния екип за организация и управление на проекта прави извода, че са налице продължително неактивни приемни родители, които обаче не са заявили желание да бъдат отписани от регистъра, като при повечето от тях липсва каквато и да е активност по отношение на приемната грижа.

В споменатите региони с над и около 50% незаетост наличният брой на приемните семейства е несъотносим към реалните потребности от такива семейства в тези области. На обратния полюс е област Стара Загора, където незаетите приемни семйства са само 8.33%, т.е. 4 от общо 48 регистрирани, посочват от АСП.

Facebook коментари