Сряда, 25 Май 2022 г.

Силистренски археолог ръководи разкопките в древния град Залдапа

Силистренският археолог проф. дин Георги Атанасов от Регионален исторически музей Силистра е ръководител на разкопките на древния град Залдапа.

В профила си в социалната мрежа той разказа за откритията на екипа в който той е участвал.

"Големият римо-византийски град Залдапа ни прие сдържано на 5 юли, но ни изпрати с "ръкопляскане" на 24 юли. Респектиращи резултати постигна българо-френско-канадският екип с участие на доц. Ал. Миланова, доц. Доминик Моро, д-р Й. Валериев, проф. Елио Хобдари, д-р Бр. Мбарек и др.

Работата на екипа продължи 3 седмици. Открит е очакваният от екипа баптистерий (бел. ред.-в раннохристиянската архитектура това е кръщелня – помещение в църквата или в пристройка към нея, където в първите векове от признаването на християнството като официална религия и в средновековието се извършва ритуалът на свето кръщение на възрастни).
Той е източно от катедралната базилика на епископа на Залдапа от VІ в. и се оказва изключително рядка като архитектура четириконхална /четирилистна/ църква с притвор – ШЕСТАТА ЦЪРКВА В ЗАЛДАПА!

Само ще обърна внимание, че през раннохристиянската епоха в огромните граници на Римската империя са регистрирани не повече от десетина подобни храмове, но на север от Балкана – нито една. Не по-малко впечатляващ е мраморът – около 400 големи фрагмента от 4 квадрата 5х5м – дело главно на константинополски ателиета. "Върхът на сладоледа" е изцяло запазената платформа на амвона – епископската катедра, тежащ над 2 т, както и олтарните прегради, колоните капителите и пр.

Мозаечните пана ги оставаме за следващите сезони, когато – дай Боже, получим и държавно финансиране, защото тази година работихме единствено със средства, осигурени от френска и от канадска страна, както и по логистика от община Крушари.

Буквално в края на разкопките проучихме връзката на тунела към водохранилището в подстъпите към крепостта със западната крепостта стена – той преминава през нея и "влиза" в атриума (бел. ред. - отворено дворно пространство, разположено в централната част на древноримското жилище) на базилика № 2 .

На този фон поетичната ми хипотеза, че на даден етап водохранилището е трансформирано в аязмо за светена вода, продължава своя живот. Повече - да се надяваме, догодина. Само едно ни липсваше – поради санитарните ограничения заради пандемията не можа да присъства на терена известният специалист по раннохристиянска археология проф. Никола Бодри".

видео: ДОБРУДЖА ТВ

Facebook коментари