Петък, 12 Април 2024 г.

Преди 4 години: В Тутракан е арестувана най-старата собственичка на публичен дом в Европа

На 20 юли 2017 г. става ясно, че служители на ГДБОП са неутрализирали организирана престъпна група, занимавала се с трафик на хора с цел сексуална експлоатация. Действията, ръководени от Специализираната прокуратура, са проведени в рамките на международна специализирана полицейска операция в изпълнение на Молба за правна помощ от Кралство Белгия

Операцията в страната ни е реализирана на 18 юли на територията на Силистра. Целта е била неутрализиране на организирана престъпна група, занимавала се с трафик на хора с цел сексуална експлоатация. Операцията е проведена от служители на сектор "Трафик на хора" в ГДБОП и колегите им от Русе, Разград, Силистра, Добрич. В действията са включени и полицаи от ОДМВР-Силистра и РУ-Тутракан. Акцията е във връзка с международна полицейска операция в изпълнение на Молба за правна помощ от Кралство Белгия и водено там наказателното производство срещу организирана престъпна група от български граждани за извършени от тях престъпления, свързани с трафик на хора с цел сексуална експлоатация и пране на пари. Установена е лидерката на групата - 76г. жена, както и петима нейни помагачи. Изяснено е, че повече от 15 години дамата е пребивавала в Белгия и е стопанисвала публичен дом в Брюксел. Цялата новина - ТУК.

След 10 дена Стефка Йорданова и Светла Захариева от Тутракан са дали съгласие да бъдат екстрадирани в Белгия. Двете бяха прибрани на топло след получаването на европейски заповеди за ареста им. От около година властите в Белгия имат образувано наказателното производство срещу организирана престъпна група от български граждани за извършени от тях престъпления, свързани с трафик на хора с цел сексуална експлоатация и пране на пари. Повече за развитието на събитията - ТУК.

79-годишната баба Стефка Йорданова, която през лятото на 2017 година е била арестувана в родния си град и екстрадирана за Белгия, за да бъде съдена като тартор на банда свързана с трафик на хора с цел сексуална експлоатация се е завърнала в града край Дунава през февруари 2019 година.

Съседи на Стефка в Тутракан разкриват тогава пред вестник "Уикенд", че старицата се е прибрала в България, след като съдът в Белгия я е осъдил на 4 години затвор, но тамошните магистрати все пак решили да не я въдворяват по постоянно в тюрмата заради преклонната и възраст. Цялата новина ТУК.

Facebook коментари