Понеделник, 23 Май 2022 г.

Хореографът Симеон Симеонов води силистренски танцьори на два фестивала в Северна Македония

Камерна формация, ръководена от известния силистренски хореограф Симеон Симеонов, е получила покана за участие в международния фолклорен фестивал в северно Македонския град Гостивар.

Дванадесет човека ще пътуват до Гостивар, а визитата е от 20 до 24 юли. На 24 юли те ще участват и на друг фестивал. Вече проведохме няколко репетиции и мисля, че ще се представим подобаващо, ще представим пиеси най вече от нашия добруджански регион, ще има и надигравания от различните области на страната, споделя Симеонов. С мъка подчерта, че на фестивала ще бъде представен и откраднатия от местни хореографи "Танц на стомните".

Освен това по думите на Симеонов ще бъдат представени и два танца от тракийската етнографска област- тракийски танц и тракийска копаница. "Танцът е преживяване, аз не съм привърженик на това танцьорите да си мърдат само ръцете и краката, те трябва да дишат да живеят да удохотворяват това, което правят, трябва, разбира се, да има и вълнение и вживяване. Целта ни е да покажем силата на българския фолклор, българската идентичност и дух", каза още той.

Повече във видеото към новината в интервюто на Ирена Маркова.

Facebook коментари