Неделя, 28 Ноември 2021 г.

В Разградско се оплакват: Дуловско училище ни "краде" учениците

Учители от Дулово обикалят улиците в исперихското село Тодорово, за да записват ученици към школо в своята област. За проблема, който продължава през цялата изминала учебна година, сигнализира директорката на ОУ "Васил Левски" в Тодорово Севда Енвер в разградската медия ekip7.bg.

В лудогорското учебно заведение се обучават малчугани още от Печеница и Делчево, защото там училище няма.

По смисъла на Закона за предучилищното и училищното образование, като средищно училище, то осигурява безплатен транспорт на своите възпитаници от и до населените места, където живеят. От септември миналата година обаче в Тодорово се появява втори училищен автобус – и то със силистренски регистрационен номер. От разговори с родители на ученици и жители на селото, Севда Енвер разбира, че превозното средство е собственост на СУ "Христо Ботев" в село Паисиево, Дуловско.

В надпревара за повече ученици, респективно за по-тлъст бюджет, започват да возят и трима от най-малките свои възпитаници от дома им в Тодорово до силистренското школо. Формално, законово нарушение няма, защото за целта не се използват средства от държавния бюджет, а частно финансиране – макар да нямат право да използват училищното автобусче, разяснява началникът на Регионалното управление на образованието Ангел Петков. Такива са и мотивите на колежката му от Силистра Габриела Миткова в отговор на подадения сигнал от Енвер.

Цялата новина - ТУК.

на снимката: Севда Енвер, директор на училището в Тодорово, засега само запознава обществеността с проблема, наречен кражба на ученици, но е решила през септември да подаде сигнал и до Министерството на образованието и науката.

Facebook коментари