Четвъртък, 02 Декември 2021 г.

Доростолският митрополит Яков лично занесе в Кюстендил икона и частица от мощите на Св. великомъченик Мина

Икона и частица от мощите на Св. великомъченик Мина, един от небесните покровители на Кюстендил и духовната околия, бяха посрещнати на централния площад "Велбъжд" в Кюстендил. Светецът е почитан като покровител на семейството и закрилник на сираците и бездомните.

Светините са дарение на Кюстендилска духовна околия. Мощите на Св. Мина са дар от Доростолския митрополит Яков, а иконата - с височина метър и половина, богато украсена, е изработена от зографите Димчо и Антония Димчевски. Тя е дар от Татяна Попова и семейството й. Частицата от мощите на светеца са донесени в Силистра от протопрезвитер Добри Иванов и са са придружени със сертификат. Мощите, поставени в специална мощохранителница, ще бъдат оставени в Кюстендил, в сградата на архиерейското наместничество, за постоянно поклонение на вярващите.

След пристигането на иконата и мощите, на централния площад "Велбъжд" в Кюстендил беше отслужен молебен. По-късно, с голямо литийно шествие, с хоругви и църковен хор, следвани от духовенството и миряни, иконата и мощите, преминаха през централната част на града до храма "Св. вмчк Димитър Солунски". В шествието участие взеха Доростолският митрополит Яков, който донесе дара от Доростолската епархия, Белоградчишкият епископ Поликарп, духовенството от духовната околия. В молебена и шествието се включиха и кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, областният управител Александър Пандурски, общественици, жители на Кюстендил.
Вярващите твърдят, че мощите на Свети Мина изцеряват, а молитвите отправени към него, биват чути.
В храма "Св. вмчк Димитър Солунски" ще бъде отслужена тържествена архиерейска вечерня, а утре - Св. литургия, оглавена от Доростолският митрополит, в съслужение с епископ Поликарп и духовенството.

Facebook коментари