Събота, 30 Септември 2023 г.

Само 281 гласа не стигнаха на 113-годишният силистренски дъб да стане "Дърво с корен" 2010 (видео)

Летният дъб в Дунавската градина бе номиниран от клуб "Любители на природата" към Основно училище "Иван Вазов", гр. Силистра в конкурса на Фондация "ЕкоОбщност" "Дърво с корен" 2010. На сайта на фондацията се гласуваше от 15 ноември 2010 г. до 3 януари 2011 г. 281 гласа не достигнаха на силистренското дърво да спечели наградата и да се класира за конкурса "Европейско дърво на годината 2011". След края на гласуването по интернет са е получи следният резултат:
1. Чинарът в с. Гърмен - 1 702 гласа
2. Дъбът в Дунавския парк в Силистра - 1 421 гласа
3. Дъбът в с. Скравена - 946 гласа
4. Чинарът в гр. Смолян - 569 гласа
5. Брястът в с. Недан - 431 гласа
6. Дъбът в с. Самуилово - 352 гласа
7. Дъбът в Заклетата кория край Попово - 187 гласа
8. Букът в местността Узана, Габровския Балкан - 170 гласа
9. Ябълката в кв. "Хиподрума" в София - 55 гласа
10. Борът в с. Умаревци - 48 гласа
Чинарът в с. Гърмен, обл. Благоевград, номиниран от 17-годишната Мария Софтова стана Дърво с корен на 2010-та година. Шествековният гигант получи най-много гласове в онлайн вота на сайта на Фондация "ЕкоОбщност". 10-те финалисти в "Дърво с корен" 2010 събраха близо 6 000 уникални гласа, като 1 702 от тях бяха дадени за гърменския чинар.
Мария взе своята награда – рафтинг приключение, осигурено от "Адвенчър нет" – на официална церемония, проведена в петък, 28 януари. На събитието бяха обявени и победителите в допълнителните категории, които също получиха своите награди. Те бяха излъчени от журито на конкурса, в състав: инж. Тома Белев – директор на ДПП Витоша, Емилия Лисичкова - председател на управителния съвет на Платформа АГОРА, доц. д-р Веселка Тончева - Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН, Лора Абаджиева – НЧ "Бъдеще сега" и д-р Васил Женков – психиатър, доброволец на Фондация "ЕкоОбщност".
В категория "Млад природолюбител" журито реши да отличи клуб "Бъдеще за Земята" към ОУ "Пенчо Славейков", гр. Димитровград, за "осиновения" от тях бадем в парка до училището. Учениците получиха абонамент за списание NG Kids България, 20 календара на National Geographic, ваучер за градински принадлежности на стойност 40 лв. и допълнителни награди, осигурени от Фондация "ЕкоОбщност".
Двама победители бяха излъчени в категория "Дърво в опасност". Столетният дъб в местността Картала край варненското село Аврен и чинарът в парк "Бедечка" край Стара Загора. Номиниралите ги – Петър Димитров от с. Аврен и учениците от 10-то ОУ "Св. Св. Кирил и Методий", гр. Стара Загора – получиха символични чекове, всеки на стойност 500 лв., осигурени от Фондация "Чарлз Стюарт Мот" и Фондация "ЕкоОбщност". Средствата ще бъдат използвани за дейности за опазване на спечелилите в категорията дървета.
Журито на "Дърво с корен" реши да даде и една награда от свое име – "Дърво с бъдеще", която отиде при Адриана Бонева от гр. Плевен, за засадения от нея габър. Адриана Бонева получи ваучер за градински принадлежности на стойност 100 лв. и други награди от Фондация "ЕкоОбщност".
Победителят в "Дърво с корен" 2010 преминава на следващия етап от конкурса – онлайн гласуване за Европейско дърво на годината, където ще се състезава с четири дървета от Румъния, Унгария, Чехия и Словакия. Вотът ще започне в първите дни на февруари 2011 г. на сайта www.treeoftheyear.org и ще продължи до началото на март 2011 г.
През април 2011 г. се очаква да започне и второто издание на конкурса "Дърво с корен" у нас.
Повече за победителите в конкурса и техните номинации можете да видите на адрес:
http://www.bepf-bg.org/page/ПОБЕДИТЕЛИ/67.html
Европейско дърво на годината 2011 е първото издание на конкурса, иницииран от Фондация "Партньорство" – Чехия и подкрепен от Министерството на околната среда на Република Чехия и Държавния фонд за опазване на околната среда на Република Чехия. Конкурсът се провежда под патронажа на еврокомисаря по въпросите на околната среда Янец Поточник.
Фондация "Партньорство" провежда конкурса "Дърво на годината" на национално ниво в Чехия от 2002 г. През 2007 г. към инициативата се присъединява и Словакия. През 2010 г. България, Румъния и Унгария прегръщат идеята конкурсът да бъде изнесен на международно ниво, а 2011 г. се очаква да се включат и Франция, Ирландия и Полша.

Facebook коментари