Неделя, 28 Ноември 2021 г.

Силистренски гимназисти се завърнаха от лятна практика в Португалия

Изпълнени с емоции и впечатления преди броени дни се завърнаха от гр.Брага, Португалия 24 гимназисти от X и XI клас на ПГСУАУ"Атанас Буров" гр.Силистра. Там те успешно проведоха своята обучителна практика от 20.06 до 03.07 по проект "Чрез професионална обучителна практика с мобилност – към успешна европейска кариера" , Програма "Еразъм +" , KД1 "Образователна мобилност за обучаеми и учители в сферата на професионалното образование и обучение", сектор "Професионално образование" на Европейския съюз в България.

В проекта участваха 12 ученици от специалност "Икономическа информатика", с разширено изучаване на английски език и 12 ученици от специалностите "Организация на туризма и свободното време" и "Ресторантьор", с разширено изучаване на френски език.

Стажантската програма позволи на учениците да упражнят на практика наученото вече в България за съответната специалност, но и да се запознаят с новостите в професионалния им сектор, в подходяща работна среда за практическо обучение и в съответствие с държавните образователни стандарти по професионална подготовка в България.

Осъщественият проект постигна целите си, а именно:

* Подпомогна обучаемите да придобият знания, умения и компетенции по изучаваните професии, чрез обучителна практика на реални работни места. Осигурени бяха работни места в 4 ИТ компании, 3 хотела и 1 ресторант в гр.Брага, Португалия.
*Подобриха се чуждоезиковите компетентности на бенефициентите, които ежедневно общуваха със своите наставници и колеги на английски и френски език;

*Обогатиха познанията си за културата и традициите на Португалия, като имаха възможност да посетят знакови културни и исторически забележителности в гр.Брага и региона, да усетят полъха на Атлантическия океан;

*Стимулирано бе личностното развитие на учениците – добиха самочувствие и станаха по уверени в себе си, повярваха в своите възможности.
За реализацията на проекта гимназията получи съдействие и изключителна подкрепа от приемащата организация от гр.Брага – Braga mob, която е в тясно сътрудничество с бизнеса в различни сектори и осигури стаж за учениците в ресторанти, хотели и офиси. Извън работно време Braga mob се погрижи те да не скучаят, организираха богата програма за опозноване забележителностите, културата и социалния живот в Португалия.

Слънчева Португалия изпрати групата от ПГСУАУ"Атанас Буров" с добри отзиви от работодателите за отличната подготовката на учениците по време на практиката зад океана, приятно изненадани от професионалните им знания и умения. С красиви думи ги изпратиха управителите на Брага Моб г-н Тиаго Коста и г-н Филипе Малхейро, които заявиха своята готовност да продължат сътрудничеството с гимназия "Атанас Буров"и да приемат отново друга стажантска група.

Проектът продължи традицията на гимназията да изпраща ежегодно свои възпитаници на обучителна практика в друга европейска държава по програма Еразъм+. Запозна участниците в проекта с добрите практики на трудовия пазар в Португалия, добре развита в туристическия бизнес и ИТ сферата, за да ги прилагат в бъдеще в България.

Facebook коментари