Вторник, 18 Януари 2022 г.

Силистренската лекарка Дарина Тодорова: Слънчевите реакции са нож със забавено действие

На 8 юли отбелязахме Световния ден за борба с алергиите. Началото на инициативата е поставено през 2005 г. от Световната организация за борба с алергиите.

Днес се приема, че не по-малко от 30% от човешката популация е засегната от алергични реакции. Наблюдава се и неблагоприятната тенденция за разширяване на възрастовите граници на пациентите, като алергии се развиват не само в ранните детски години, но и при по-възрастни хора.

"Чести са алергиите в съвременния живот, защото средата ни е много замърсена. Най-честите са битовите алергени, причинители на алергия и домашния прах. След тях се нареждат полените. Тази година, заради многото дъждове, полените малко по-малко дразнят хората. Основно остават битовите алергии. Напоследък много често имаме медикаментозна алергия, заради повишеното използване на медикаменти за какво ли не. Това каза в интервю за Общинско радио – Силистра, д-р Дарина Тодорова, специалист по клинична алергология.

Използването на дезинфектанти и носенето на маски д-р Тодорова коментира така: "Нормално е да има оплаквания, защото те първо дразнят по механичен начин, след това по токсичен и трето алергичен, но пред две злини, трябва да изберем по-малката. По-добре да бъдем предпазени от новия вирус, от колкото да се почесваме от време на време, което е нищо".

Д-р Тодорова участва в екип, който провежда имунизации и сподели, че до сега никой не е проявил алергична реакция: "Освен това и има начин да се предотвратят тези алергични прояви, като предварително няколко дни преди вероятния ден, в който ще се прави имунизация се провежда противоалергично лечение, и в деня, в който се прави имунизацията, така че има начин да се справим с това".

"Хранителният режим е важен до толкова, до колкото знаем кой е причинителя, иначе можем да очакваме от всяка храна, проява на алергична реакция и всичко и всичко опира до опита и до това какво си видял", подчерта специалистът по клинична алергология. "Има храни, които при хора имат предиспозиция за развитие на алергични реакции трябва да бъдат избягвани, като например шоколад, консервирани продукти. Знаем, че в съвременната храна е пълна с консерванти, подобрители, набухватели, оцветители, които в повечето случаи нямат никаква енергийна хранителна стойност, по-скоро имат алергизираща, така че трябва внимателно да се ползват храните, особено при деца, защото това, което получат като алергична реакция, остава за цял живот и в повечето случаи се засилва с напредване на годините, поясни д-р Тодорова.

Слънчевата алергия, грижите за лицето и кожата при излагане на слънце в летните месеци, специалистът коментира:
"Слънчевите реакции са нож със забавено действие, защото много често кожата, която е изгоряла на младини, по-нататък става терен, който може да се развият куп неприятни неща, най-вече онкологични заболявания, така че излагайки се на слънце, трябва да го правим с разсъдък. Аптеките и козметични центрове са снабдени с много слънцезащитни продукти, така че преди предстоящо излагане на слънце и слънчеви лъчи, трябва да вземем мерки. Най-добре е тези продукти да бъдат закупени от аптека, защото те са проверени със сертификат и т.н. Особено хората със светла кожа са податливи и изгарят на слънце. Предполага се, че по-скъпите продукти са по-качествени".

Д-р Тодорова, сподели че е добре младите да записват да учат алергология, но напоследък интересът към тази специалност не е толкова добре изразен, поради фактът, че много неща се неглижират.

"Специалността комуникира и се преплита с много специалности като дерматология, анестезиология, пулмология и особено за региони, където познанията на хората са по-малко, те обикновено се насочват на неправилните места за лечение и много често се сблъсквам с такива неща", категорична е д-р Дарина Тодорова.

"Профилактичните прегледи са задължителни и те са начин да се справим с много заболявания. Ваксините са много важни, защото напоследък има една антиваксърска тенденция, която е много порочна и няма да доведе до нищо добро. Преди да предприеме какво и да е пациентът трябва да се консултира с личния лека и и след това със специалист. Нека всички да сме здрави, каза в заключение д-р Тодорова.

Facebook коментари