Сряда, 08 Декември 2021 г.

Архиереи от три църкви се събраха в Силистра за деня на Доростолските мъченици

На 11 юли в Силистра с архиерейско съслужение в катедралния храм "Св. апостоли Петър и Павел" беше отбелязан празникът на светите Доростолски мъченици.

Участие в тържествата по покана на Доростолския митрополит Яков взеха Русенският митрополит Наум, Могилев-Подолският митрополит Агапит (Бевцик) от Украинската православна църква (Московска патриаршия) и йерарси от Румънската православна църква. След това духовниците извършиха шествие и молебен, както и заупокойна молитва за Доростолските митрополити Иларион и Амвросий.

По решение на Св. Синод от 2015 г. паметта на двадесет и тримата доростолски мъченици се чества в Трета неделя след Петдесетница. Има запазени жития на поне четиринадесет доростолски мъченици, чиято памет доскоро не се почиташе в българския богослужебен живот. Това са св. Дасий, св. Емилиан, св. Квинтилиан, св. Дадас, св. Пасикрат, св. Виталиан, св. Валентиниан, св. Юлий, св. Никандър, св. Маркиан, св. Максим, св. Исихий, св. Калиник, св. Кирил. Досега Доростолска митрполия не е обявила имената на включените в календара за богослужебна прослава двадесет и трима мъченици, нито техните жития.

Митр. Агапит (Бевцик) и друг път е гостувал на Доростолска епархия. Неговото име присъстваше широко в украинските медии по време на обединителния събор в Украйна през декември 2018 г. Той беше смятан за един от йерарсите, подкрепящи идеята за обединение на Украинската църква. В навечерието на събора обаче камери на киевски хотел регистрираха как той е изведен от депутата Вадим Новински и гардове и е заведен в Киево-Печерската лавра. Случаят осветли драматичното задкулисие по време на опитите за обединение на Украинската църква.

На снимката между архиереите е и прот. Добри Чаков, протосингел на митрополията

Facebook коментари