Неделя, 26 Юни 2022 г.

Живка Стайкова от Силистра сънува куклите, които изработва с много любов

Доброто е около нас и може да предизвика добро! Доказа го фейсбук групата "Купи подарък от майка на дете с увреждане", в която майките с нелека съдба показват снимки на ръчно направени от тях сувенири - подаръци, ръкоделия, плетива, а всеки, който желае може да си закупи от творенията им.

В подкрепа на тези творци от БНР е създадена рубриката "Радиомагазинче Надежда".

Тази неделя в предаването бе представена Живка Стайкова от Силистра. Тя изработва прекрасни кукли, които носят много настроение. Сред персонажите й са баби Яги, дедковци и и баби, седящи и за закачане, за поводи и най – вече за настроение. Живка изработва и легълца за кучета и котки, зайчета и бухали за найлонови торбички, калъфи за прибори и др.

Живка е майка на Ния, 15 годишна девойка, която е родена в 6 месец и 13 ден, тя е с хидроцефалия и клапа от третия месец, в последствие Епилепсия и ДЦП, но си е самостоятелно ходеща и невербална.

"По време на пандемията спряхме Ния от посещаването на ЦСОП, за да запазим здравето й. Тя има напредък и вече ми казва "мамо" и някои други думички. В групата участвам още от началото на създаването й, покани ме друга майка на дете с увреждане. Много се радвам, че членуват в тази общност и мога да показвам това, което изработвам. Аз и преди си творях, но сега сякаш "избухнах"! Дори сънувам куклите си преди да го изработя!".

Живка Стайкова е категорична, че много държи на обратната връзка с хората, които си поръчват от нейните неща. Тя обича да бъде провокирана и изработва кукли и по поръчка. Споделя, че се чувства прекрасно от това, че е оценена, полезна, спокойна и развиваща се като творец!

Повече може да видите на фейсбук страничката й Ръчко – Сръчко!

Facebook коментари