Сряда, 08 Декември 2021 г.

Един час преди края на изборите в Силистренско - 35 % активност. Обобщаваме как измина изборния ден

Един час преди края на изборния ден избирателната активност наближава 35 %.

В Силистренско до 19.00 часа са гласували 39 152 или 34,22 на сто.

Най-висока е активността в община Главиница - 40,77%, следвана от Ситово - 36,58%, Тутракан с 36,46 %, Алфатар - 34%, Силистра - 33%, Кайнарджа - 34,30% и Дулово - 31,09%.

В една от секциите – в село Алеково, община Алфатар вотът е започнал след 12 часа на обяд. Едва тогава е започнало гласуването с хартиени бюлетини.

Подобни ситуации имаше и в три от градските секции в Силистра, в по-ранни часове.

В Районната избирателна комисия в Силистра са подадени жалби по сигнал, че на адреса на кметския наместник в село Главан имало регистрирани над десет лица с настоящ адрес, които да упражнят правото си на глас в селото. На съседен адрес имало аналогична ситуация. Искането е за проверка дали тези лица са постоянно регистрирани, от кога и дали е във връзка с провеждащите се избори.

Сигнали има и за вмешателства от страна на кметовете на ситовското село Искра и на село Сребърна.

В първия случай става въпрос за влизане в секционна избирателна комисия и даване на разпореждания придружаващо лице да гласува вместо избирател. В Сребърна пък кметът извършва разносна дейност на избиратели от адресът им до избирателната секция.

Объркване на секциите от страна на РИК доведе до анулиране на две хартиени бюлетини. В секция 153 било получено обаждане да се премине към гласуване на хартия. Разпореждането обаче било за секция 123, където още в началото на изборния ден станало ясно, че машинното устройство не работи. Така докато стане ясно, че е има объркване двама души са дали своят вот на хартия. Гласуването е продължило с машината.

Facebook коментари