Понеделник, 06 Декември 2021 г.

Гафове в Силистренско: Спряха машинното гласуване при работеща машина в секция, в друга все още няма гласували заради развалена машина

Област Силистра избира депутатите за 46-ото Народно събрание. За втори път тази година гласуваме на парламентарни избори. 23 партии и коалиции се борят за място в Народното събрание. За първи път в новата ни история в секции с над 300 избиратели ще се гласува само с машини.

Това води след себе и куриозни ситуации, които могат да минат и за гафове, а някои биха тълкували като нарушение на изборното законодателство.

Днес преди обяд в секция 153 в Силистра е било преустановено машинното гласуване при работеща машина за гласуване. Било е получено указание от РИК-Силистра да се премине към гласуване с хартиени бюлетини. Като на коммисията им е било указано, че решението ба ЦИК ще бъде получено до 30 минути. След като СИК минава към хартиено гласуване и вече са гласували двама избиратели се разбира, че станала грешка - от РИК са мислели, че звънят в 123 секция, за проблемите на която в КВОРУМ писахме по-рано, а са се обадили в 153 секция, намираща се в ОУ "КИРИЛ И МЕТОДИЙ". След като се е разбрало за гафа машинното гласуване е продължило.

По информация на КВОРУМ в секция 204 в село Алеково все още няма нито един гласувал, след като още от сутринта машината за гласуване не работи.

Facebook коментари