Събота, 03 Юни 2023 г.

Марияна Чобанова: Хората не се страхуват от машините и не се очаква понижение на избирателната активност

Общо 221 секции, стационарни и 9 подвижни на територията на областта ще функционират в неделя по време на извънредния парламентарен вот. Това стана ясно на брифинга, за който на РИК – Силистра Марияна Чобанова, съобщиха от Общинско кабелно радио "Силистра" .

Чобанова каза още, че в 46 секции ще се гласува с хартиени бюлетини, което означава, че те са с гласоподаватели под 300, като в тези секции, членовете на СИК- оте са по седем. Всички останали секционни комисии са по девет члена. Така на практика, сметката показва, че в 175 секционни комисии са по девет члена, като в това число не влизат членовете на подвижните секции.

Чобанова, каза още, че в мобилните секции, където членовете са по седем души се гласува с хартиени бюлетини. Като всички мобилни бюлетини са само с хора с увреждания и няма нито една за хора, поставени под карантина. За разлика от изборите през април, когато ковид мобилните секции бяха пет.

По общини разпределението на подвижните секции се разпределя като в Силистра са две, в Дулово също са две, в Тутракан е една, както и в Ситово. В Алфатар подвижните секции са две и в Главиница една. Чобанова сподели още , че броят на бюлетините са толкова колкото се очаква да бъдат гласоподавателите , като за "хартиените" секции броят им е с 10 % повече.

"Хартиените бюлетини вече са разпределени по съответните общини, където ще бъдат раздадени в събота, когато на практика ще бъдат раздадени и изборните книжа, като във всяка секция ще има хартиени бюлетини , толкова колкото са гласоподавателите, в случай че нещо се случи с машините", сподели Чобанова.

Машините в областта общо са 175, колкото бяха по секциите и 14- допълнителни, като стана ясно , че ще има и секции с по две машини, като в Силистра две машини ще има в една секция, в Дулово две машини ще има в три секции, в Тутракан в две от секциите ще има по две машини, това означава, че в общо 14 секции на територията на областта ще има по две машини.

Facebook коментари