Сряда, 30 Ноември 2022 г.

Експлозия в рафинерия в румънски град, с който Силистра реализира общ европроект

Експлозия избухна в ранния следобед в рафинерията "Петромидия", разположена в румънския град Нъводари, на брега на Черно море, на 25 километра северно от пристанище Констанца.

По-късно румънският министър на вътрешните работи Лучиан Боде съобщи, че избухналият пожар в рафинерията Петромодия в град Нъводари е бил потушен а, съобщи Аджерпрес.

Румънски град, с който Силистра реализира общ европроект за велоалеи, не е било застрашено в нито един момент, заявил министъра.

В репортаж на бТВ се съобщи, че екоинспекцията във Варна изпраща към Дуранкулак мобилна станция, която да провери качеството на въздуха. Причината е взрив и пожар в най-голямата петролна рафинерия в съседна Румъния. Един човек е загинал, а най-малко петима са ранени.

Подробностите за инцидента на километри от българската граница за bTV Новините репортерът на румънската Pro TV Каталин Раду Танасе.

"Първата грижа на спешните екипи е била да открие ранените, и да им окаже първа помощ. Едва след това служители на рафинерията "Петромидия" са започнали да затварят крановете на горивните тръби, а пожарникарите – да гасят пламъците и да охлаждат инсталациите. Метеоролозите обаче уверяват, че поне до довечера ще духа към Черно море, така че въздушните течения ще разпръснат токсичния облак над водите", казва Танасе. Експлозията става около обяд и разтърсва плажуващите в Мамая – най-големия румънски черноморски курорт, на 10-ина километра от рафинерията. Облаците черен дим се издигат на стотици метри и могат да се видят от разстояние 10 километра. Работниците са евакуирани. "Опасността от нови взривове намалява с потушаването на огъня от страна на пожарникарите", казва Раед Арафат, ръководител на румънската Служба за извънредни ситуации.

От външното ни министерство нямат информация за пострадали наши сънародници. Тъй като рафинерията се намира на около 80 километра от българската граница, от Висшето ни военноморско училище ще анализират възможностите за разлив в Черно море. Засега от екоминистерството ни нямат данни за замърсяване на територията на България.

Facebook коментари