Сряда, 08 Декември 2021 г.
header

Красимир Вълчев в Силистра: Само ГЕРБ може да гарантира устойчиво, подредено развитие, социален и икономически просперитет на България

Вчера в Силистра в зала "Версай" се проведе предизборна среща на тема образование, организирана от коалицията ГЕРБ-СДС, в която се включиха близо 250 работещи в сферата на образованието от област Силистра.

В дискусията взеха участие водачът на коалицията в Шумен и Стара Загора Красимир Вълчев, министър на образованието и науката в правителството Бойко Борисов, водачът на листата на ГЕРБ-СДС в област Силистра Тодор Тодоров, а също така кандидат-депутатите от 20 МИР Ивелин Статев, Красимир Димитров, Нефие Раим, Йордан Йорданов , Еда Самиева, и Иван Павлов.

В началото на срещата-разговор бе представена листата на кандидат-депутатите от коалицията ГЕРБ-СДС в Силистра.

"При нас днес гостува най-успешния министър на образованието г-н Вълчев, който въпреки претрупания си график, отдели време да бъде днес тук с нас. За разлика от предишната кампания за 45-то Народно събрание, когато не беше възможно да организираме срещи в подобен формат, днес съм много доволен, че може да се видим очи в очи и да проведем дебата за бъдещето на образованието на България" заяви в началото на срещата Тодор Тодоров.

"Ние сме политическата партия, която единствено може да гарантира устойчиво, подредено развитие, социален и икономически просперитет. Ние сме най-добрият отбор. Водещите принципи в политическа партия ГЕРБ са професионализмът, експертността и отговорността. Силни сме като отбор, защото имаме лидер, който ни държи отговорни затова да вършим работа", подчерта Красимир Вълчев в началото на своето изказване.

Той определи управлението на временното правителство като крайно безотговорно и некомпетентно, и че защитава определени икономически интереси, които ще навредят на държавата и на обществото.

Красимир Вълчев отговори на множеството въпроси от залата, като един от тях беше:

"Кога учителите ще получават заплати над средната за столицата?"

"Факт е, че години наред учителските заплати бяха под средната заплата за страната. Това водеше до понижаване на социалния статус на учителската професия. Водеше до невъзможност да се привлекат и мотивират учениците да се включат в педагогическото образование, още по-малко най-добрите ученици. Известен факт е, че най-добрите образователни системи са тези в които най-добрите ученици се включат в педагогическото образование. ГЕРБ си изпълни обещанието за двойното увеличение на учителските заплати и сега те са на 120 % от средната за страната. Ако заплатите са високи ще имаме и добри учители, а имаме ли добри учители ще имаме и добри обучени специалисти. Затова в предизборната програма на ГЕРБ е заложено учителските заплати да станат 125 % от средната за страната. Тази политика дава своите резултати - увеличи се средния успех при кандидатстудентските изпити по педагогическите специалности. От друга страна двойно се увеличиха кандидатите за една учителска специалност. Ако през 2016 година имаше опасност да останем без учители сега престижа на тази професия е върнат, макар и частично, както биха казали някои" отговори Вълчев.

Михаил Кирязов – синдикален лидер на учителския синдикат в Силистренско заяви, че г-н Вълчев най-успешния министър на българското образование по време на прехода. Това изказване бе посрещнато с бурни аплодисменти в залата.

"Негова заслуга е двойното увеличение на заплатите на учителите, 14 вида материални стимули за педагозите и бюджета, който се е отделя за образованието " каза Кирязов.

Красимир Вълчев благодари за високата оценка, но подчерта, че само доброто социално партньорство със синдикатите и подкрепата на министър-председателя Бойко Борисов и финансовия министър, съчетано с доброто икономическо развитие са позволили това да бъде постигнато.
footer

Facebook коментари