Събота, 03 Юни 2023 г.

Еко инициатива за деца в Силистра: Празна пластмасова бутилка за театър

По повод международния ден на река Дунав - 29 юни, екипът на Сдружение "Дуросторум-Дръстър-Силистра" и партньорските организации в Тутракан и Ветрен ще проведат паралелно почистване на крайбрежните участъци в своите населени места.

На 29 юни (вторник) от 17:30 часа на обръщалото до Пристанище Силистра всеки доброволец може да се присъедини към каузата за по-чиста и красива река Дунав, защото тя е споделена отговорност на всички! В крайна сметка боклукът винаги свършва на едно и също място – в реката, а от там в морето. Дали лично ние сме хвърлили конкретно тази торбичка или не – няма значение. Накрая боклукът е на всички нас… и се връща обратно при нас. Според учените, река Дунав е най-големият замърсител на Черно море. Пластмасовите отпадъци на половин Европа се изливат в румънски териториални води и заради южното течение се събират в района на Дуранкулак и нос Калиакра.

Почистването ще обхване участъка от Пристанището до Стария дъб в Дунавския парк, където от 18:30 часа за всички малки и по-големи участници ще бъде представена образователната постановка "Добрите бобри" на Драматично-куклен театър – Силистра. Целта е да бъде привлечено вниманието на най-малките към създаване на трайни навици за разделно събиране на отпадъците. Такса "Вход" за децата ще бъде 1 празна пластмасова бутилка или друг отпадък, подходящ за рециклиране, който в края на представлението ще бъде изхвърлен на правилното място.

Инициативата "Осинови си миля" е кампания за намаляване на замърсяването на крайбрежни водни пространства, при която организации и доброволци се ангажират да почистят брегове на реки и морета с дължина 1,6 км или повече. В същото време, тя е част от кампанията Now We Move на Международната асоциация за спорт и култура (ISCA), която промотира нуждата от повече ежедневна физическа активност. Така, дейностите обединяват нуждата от физическа активност с посланието за по-чисти и приветливи места на открито, на които можем да бъдем активни. Координатор за България е сдружение БГ Бъди активен.

Инициативата е част от дейностите по проект "Партньорство за чиста и красива България" към националната платформа _Място България на Сдружение БГ Бъди Активен, с подкрепата на фондация Кока Кола. Местен партньор по проекта е СНЦ "Дуросторум-Дръстър-Силистра".

Facebook коментари