Петък, 19 Април 2024 г.

Велопоход "България срещу диабета" ще премине през Силистра

Община Силистра подкрепя инициативата на "Лайънс клуб"-Видин, който организира велопоход из страната.

В Силистра той ще премине на 1 юли - понеделник по маршрута Русе-Силистра. Диабетен патрул ще има на площад "Свобода".

След това ще има преход Силистра-Добрич.

Инициативата е съвместно с всички Лайънс клубове в България, Българска асоциация диабет, Българското национално сдружение по детска ендокринология и с подкрепата на всички общини на 28-те областни града в България.

Те изпълняват проект "България срещу диабета", финансиран от Международната фондация на Лайънс клубовете /LCIF/. Основната цел на проекта е да създаде и обучи национална мрежа за борба с диабета за подобряване на осведомеността за заболяването, превенцията, управлението и изграждането на човешки ресурси в България.

По проекта от 26 юни до 8 юли се организира национален поход "България срещу диабета". За периода от 13 дни активисти ще обходят всички областни градове в България, за да представят опасностите от пандемията на 21-ви век, наречена диабет.

На определени пунктове граждани ще могат да получат информационни материали и безплатно измерване на кръвна захар. Малък брой индивидуално организирани колоездачи ще пристигат на всеки един диабетен патрул, за да промотират здравословния начин на живот и спорта като най-доброто средство за превенция.

В рамките на проекта предстоят 28 обучения на медицински лица към училища и детски учебни заведения, организиране на четири лагера за деца с диабет тип 1, придружени от родител.

Facebook коментари