Събота, 02 Декември 2023 г.

Уникален коч шампион отглежда силистренецът Мариян Балканджиев

От 18-ти до 20-ти юни 2021, на поляните край Петропавловския манастир, община Лясковец, област Велико Търново се проведе 9-я Националния събор на овцевъдите в България.

Повече от хиляда чистопородни животни, фермерски демонстрации, фолклорни и кулинарни кътове бяха показани на събора.

На най-голямото браншово събитие, организирано от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация с подкрепата на Министерството на земеделието, имаше състезания по стрижба и доене. Бяха демонстрирани старинни и съвременни техники за производство на млечни продукти, а също така фолклорни концерти и гергьовско надиграване.

В състезанието за най-тежък коч абсолютен шампион стана коча на силистренеца Мариян Балканджиев. Като собственик на двугодишното 170 килограмово животно от порода бергамаска той получи и парична награда от 1 000 лева.

Г-н Балканджиев живее в село Попина и развъжда известната италианска порода домашни овце от планинската част на провинция Бергамо, в Ломбардия, Северна Италия.

Те се отглеждат основно за месо. Породата е една от седемнадесетте автохтонни италиански породи овце. Обикновено кочовете тежат 105 кг., а овцете 82 кг .

За КВОРУМ г-н Балканджиев сподели, че е щастлив от факта, че трудът му и любовта му към животните са били оценени.

Facebook коментари