Понеделник, 23 Май 2022 г.

Приключи разсаждането на тютюн реколта 2021 в Силистренско, предстои първа беритба

По данни на "Национална асоциация на тютюнопроизводителите-2010" (НАТ-2010) напълно приключи разсаждането на тютюн реколта 2021 в Силистренско.

Според актуализираният национален Регистър за стопанската година са заявени за разсаждане общо 33 814 декара площи, а регистрираните тютюнопроизводители са 3 320.

Стопаните вече извършват машинно и ръчно окопаване, торене и третиране на полето.

До края на месец юни се очаква да стартира първа беритба при двете дребнолистни ориенталски сортови групи тютюн "Басми" и "Каба Кулак". При едролистните "Бърлей" и "Виржиния" брането ще започне между 10-20 юли.

На 18 юни 2021 Европейска междубраншова организация (ELTI) в сферата на суровия тютюн в Европейски съюз (ЕС) проведе видеоконферентна работна среща с централата на една от "четирите големи" мултинационални цигарени компании British American Tobacco.

Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България – НАТ 2010 и президент на Европейската междубраншова организация в сферата на суровия тютюн (ELTI) коментира, че целта пред бранша остава същата както досега – Сигурни и дългосрочни пазари за тютюневата суровина от ЕС, в това число сигурност и предвидимост за тютюнопроизводителите от България. През 2020 стопанска година в съюза бяха произведени общо 133 000 тона тютюн или 3,1% от световното производство. Като сектор и организация работим за осигуряване на достоен пазар за европейските земеделските стопани, чиято рентабилност е застрашена от конкуренцията на тютюнопроизводителни региони в други точки на света. След проведените до момента видеоконферентни срещи с европейските централи на три от "четирите големи" мултинационални цигарени компании, с една от тях срещнахме общи виждания за работа по тригодишна пътна карта за развитие на тютюнопроизводството в ЕС, от друга вече имаме обратна връзка с положителна индикация за дългосрочна ангажираност към сектора занапред. Подобен резултат очакваме и от последната среща с четвъртия оператор.

Facebook коментари