Сряда, 17 Април 2024 г.

Преди 9 години завода за соларни панели напуска Силистра в посока Китай

Продължаваме да припомняме в КВОРУМ за изминали събития и случки преди години, които са били отразявани на сайта, и са получавали значим обществен резонанс.

На 18 юни 2012 година КВОРУМ съобщи, че две и половина години след откриването на завода за производство на соларни панели в Силистра, предприятието "Соларпро" обявява, че вече няма да прави такива в България, а се пренасочва към изработката на друг вид фотоволтаични панели в Китай.

Базата в крайдунавския град ще се специализира в тестване и контрол на фотоволтаични модули на други производители на панели и в резултат на това около 150 работници ще останат без работа, информират от предприятието.

Причината за тези действия на дружеството е преструктурирането на бизнеса и намаляването на търсенето на тяхната продукция, заради приетите през 2011 година промени в Закона за възобновяемите енергийни източници (ВЕИ). Те намалили срока за задължителното изкупуване на екоенергията, увеличиха разходите за инвеститорите, които вече трябва да плащат авансово такса за присъединяване на бъдещите им мощности, което довело до намаляването на цената за изкупуване на енергията от ВЕИ.

"Соларпро" произвеждаше в Силистра тънкослойни панели за изграждането на фотоволтаични паркове. В завода бяха инвестирани около 20 млн. лв.

Плановете на компанията бяха да изгради серия от соларни паркове в България и съседните страни с общата инсталирана мощност над 100 МВ до края на 2012 г., каза при откриването на предприятието Иво Прокопиев, който е основен акционер в него.

Ако искате да прочете цялата новина от преди 9 години - ТУК.

Facebook коментари