Петък, 03 Април 2020 г.

Компютърни спецове са №1 в петата "Ротари винария" в Силистра

За пореден пети път в Силистра "Ротари винария" проведе местният "Ротари клуб", за втори път с участието на ротарианци от Кълъраш. В нея участваха петима производители на домашни вина, представители на клуба. Те представиха еликсир от бъчвите си само в две от предварително обявени 3 категории: за бели вина и за вино – розе. Иширковски е произходът на бялото вино, с което спечели инж. Пенчо Ковачев от фирма "КОС", (елект-президент на клуба) Клубът навлиза в десетата си година от създаването на структурата в крайдунавския град. Мнението за класацията в оспорваната надпревара бе на професионалните дегустатори Стойчев и Иванова от "Владимир дистилърс къмпани". Компютърен спец е и инж. Мирослав Миткин (президент на СК "Динамикс" и на СНЦ "Ловно – риабрско дружество Сокол1"), победител с представеното свое вино от категорията "розе" от района на село Бабук.
За пръв път в конкурса бе предвидена и категория "най-добро мезе", в който се включиха десетина души, вкл. и от Румъния, начело с президентката на клуба Еуджения Илиеску. Комплексни победители станаха о.з. полк. Димитър Желев с деликатеса "Дюли с ром" и с "Пача по силистренски", както и Марин Калушев с малка серия от суджуци.
В рамките на ротарианската вечер бе и представянето на книгата "Да случиш на живот" с автор Йордан Георгиев, секретар на клуба, отпечата в издателството "ТИБО" на Велико Великов, паст-президент на клуба. От прощъпулника му през 2002 г. неговите членове са провели досега 8 благотворителни бала с над 50 000 лева приходи, разпределени към 10 адресата в сферите култура и образование, социални и здравни дейности.
На 15 април т. г. е Великденският ротариански благотворителен бал, за лептата от който се търси подходящ адресат от социалната сфера. Около 1 май е вторият Ротариански пикник с участието на ротарианци от поречието на река Дунав и Румъния. Миналата година приходите от него бяха в полза на СК "Динамикс", чиито представители проведоха открит урок по стрелба с лък с участието на световния шампион Явор Христов и на най-добрата ни стрелкиня Пламена Миткина.
Продължава работата и по окончателното проектно оформяне на така нар. "Ротариански парк" в района на пл. "Аврора", в който вече са засадени над 50 дръвчета от 5 различни дървесни видове, вкл. и от китайския вид "пауловния". Предстои закупуване на обещаното техническо оборудване със събраните средства (5 500 лева) от Коледния ротариански благотворителен бал.
По информация от РК - Силистра

Facebook коментари