Сряда, 25 Май 2022 г.

Марияна Чобанова, Председателят на РИК- Силистра: Готови сме за изборите на 11 юли

Председателят на РИК - Силистра Марияна Чобанова сподели вчера, след като изтече крайния срок за регистрация на депутатските листи, че се запазва броят на секционните избирателни комисии в региона, които обаче де факто още не са назначени.

За областта те са 236. "Постигнато е съгласие и в останалите общини на областта с изключение на Тутракан и Дулово като до 10 юни могат да ни дадат предложения", сподели Чобанова и допълни , че при инциденти с машините е предвидено и използването на хартиени бюлетини. Тиражът на хартиените бюлетини няма да е по малко отколкото са в отминалите през април избори , а те на предходните избори са били 120 000.

Чобанова не очаква намаляване на избирателната активност след въвеждане на машинното гласуване, за сравнение на миналите през април избори активността беше 46.6% в Силистренско.

Чобанова сподели, че по отношение на приемането на протоколите ще бъдат създадени нормални условия за изчакване и почивка на членовете на комисиите в това число ще бъдат изградени шатри.

"Очаквам хората от комисиите да се справят по добре, предвид на това , че само преди два месеца имаха същата задача и мога да кажа , че се справиха, ще осигурим шатри и заслони отвън за да се избегне струпването на хора", сподели Марияна Чобанова.

За сега остава вариантът по една машина да има във всяка секция, макар , че идеята е била там където са над 500 избиратели машините да са две. Такива са над 50 в областта.

Facebook коментари