Понеделник, 23 Май 2022 г.

Румънският оператор на ферибота до Силистра си намери български партньор

На 10 юни 2021 г. от 10.30 ч. в зала "Дунав" - комплекс "Дръстър" в град Силистра е насрочена пресконференция на румънската компания "Косло Зинка" ООД - град Кълъраш, Република Румъния, с участие на г-н Мариус Рене Барбу, управител на дружеството, специализирано за транспорт на стоки и пътници, както и на "Спика фери" ООД - град Силистра, Република България, кандидат в конкурса от българска страна за превозвач на Фериботен терминал Силистра.

Тема на пресконференцията: "Резултати от дейността на Фериботен терминал Силистра (България) и намерения за подобряване на трафика за преминаване чрез него до пристан "Кичу" (Румъния)". Компанията "Косло Зинка" ООД е създадена през 1992 г. в град Кълъраш за осъществяване на речен транспорт на стоки и пътници. От 2000 г. насам компанията разполага с плавателни съдов, всеки от които е с различни платформи за транспорт на товари. През 2014 г. дружеството печели обществена поръчка за концесия на фериботна линия "Кичу - Айдемир".

От м. март 2021 г., след възстановяване на дейността на Фериботен терминал Силистра, е превозвач на автомобили и товари между двата бряга на река Дунав - от България в Румъния. Целта на повторния пуск на съоръжението бе трайното решаване на проблема с преминаващите през град Силистра тежки товарни автомобили, като превозът им през река Дунав да бъде възможен без последствия за неговите граждани, живеещи край трасето по пътя за сухоземния ГКПП Силистра.

"Спика фери" ООД - град Силистра, е новорегистрирана фирма със седалище и адрес на регистрация в град Силистра. Дейността на фирмата при нейната регистрация е превоз на пътници и товари по международни договори. Управител на дружеството е Красимир Рашков Рашков, който е с дългогодишен опит в речния транспорт - повече от 30 години., и чиято професионална компетентност е от 2005 г. В края на месец април 2021 г. приключиха всички формалности по придобиване на плавателен съд - тип ферибот, включително регистрацията му като български плавателен съд, и оттогава върви процес на различни видове сертифициране, за да отговаря дружеството на всички изисквания на българските институции и на европейските стандарти.

Facebook коментари