Понеделник, 06 Декември 2021 г.

Държавен архив - Силистра отбелязва 9 юни - Международния ден на архивите

На 9 юни 2021 г. Държавен архив – Силистра отбеляза Международния ден на архивите, като обяви номинациите си за 2020 г. и връчи грамоти в две категории: Читател и Приятел на архива.

За "Читател на 2020 г." бе наградена г-жа Дафинка Станева– краевед, изследовател, общественик и поет. Въпреки ограничителните мерки през 2020 г., тя е направила най-много посещения в читалнята на ДА - Силистра и е използвала 19 архивни единици по темата "190 години от създаването на ОУ "Черноризец Храбър" - с. Кайнарджа".
Приятел на архива за 2020 г. е г-н Йордан Георгиев - член е на Съюза на българските журналисти, автор на книги, експерт "Връзки с обществеността" в Областна администрация – Силистра. През 2020 г. той продължи да отразява и популяризира инициативите организирани от ДА - Силистра, чрез новинарския си блог "Версинаж". По негова инициатива в края на м. октомври бе организирана Паметна среща на тема "Изпълненият дълг към премълчаната истина" по повод 80 години от подписването на Крайовския договор и възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България, в която се включихме с представянето на самостоятелна изложба. Г-н Георгиев е и наш дарител на документи.

През 2020 г. в Държавен архив – Силистра постъпиха документи от личния архив на Нели Тодорова - актриса в Драматичен театър "Сава Доброплодни" – Силистра. Документите са свързани с дейността на театъра в периода 1970 - 2009 г. С това постъпление документалното наследство на архива се обогати с пиеси, афиши, програми и множество снимки, които отразяват както професионалния път на г-жа Тодорова, така и театралната дейност в Силистра. За съжаление Нели Тодорова ни напусна през 2021 г. и ние загубихме един слънчев и добър човек, приятел и съмишленик на архива.

Днес, в тези изпълнени с несигурност и ограничения времена, все повече ценим ролята на всeки един човек в обществения живот на страната. Все по-често осъзнаваме малките жестове, които ни карат да вярваме в доброто и общата кауза.

Благодарим на всички наши приятели, дарител и изследователи, които ни помагат да популяризираме и обогатяваме националното архивно богатство.

Facebook коментари