Понеделник, 15 Юли 2024 г.

Утре започва 36-я традиционен поход "По стъпките на четата на Таньо войвода"

От Тутракан утре започва 36-я традиционен поход "По стъпките на четата на Таньо войвода" - под патронажа на президента Румен Радев, който е изпратил поздравителен адрес до походниците.

Инициативата се осъществява и със съдействието на Министерството на образованието.

Това съобщи д-р Анатолий Кънев - председател на културно-просветното дружество "Родно Лудогорие" - основен организатор на похода, който се провежда с подкрепата на музеите и общините в Силистра, Тутракан, Исперих, Разград и Попово.

Заради епидемичната обтановка по целия маршрут от Тутракан, през Пожарево, Исперих, Разград, Попово ще преминат само организаторите. Но в отделните населени места ще има посрещачи ученици и общественици.

На 17 май 1876 година, шест часа преди Ботевата чета да стъпи на Козлодуйския бряг, 28 четници, предвождани от войводата Таньо Стоянов Куртев, родом от Сливен, преминават Дунава и стъпват на българска земя при тутраканското село Пожарево. Това е втората чета на българската емиграция в Румъния, създадена по идея на Христо Ботев. Бойният път на четата продължава 11 дни. След три сражения войводата Таньо Стоянов загива на Керчан баир край село Априлово. След гибелта на войводата четата е разбита.

Facebook коментари