Вторник, 30 Ноември 2021 г.

На 30 май в 8 часа от Тутракан тръгва ежегодния "Поход по пътя на четата на Таньо войвода"

Информация Darik News
610 участници ще се включат тази година в традиционния "Поход по пътя на четата на Таньо войвода". Той ще потегли от Тутракан на 30 май, в 8 часа и ще завърши на 2 юни, в деня и Ботев и загиналите за свободата на България с поклонение пред паметника на Таньо войвода в местността Керчана, на лобното място на войводата, съобщават от културно-просветното дружество "Родно Лудогорие". Сред участниците ще бъде и министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.
25-тото "издание" на похода включва и допълнителни прояви. Тази година община Попово с партньори - КПД "Родно Лудогорие" и ОУ "Христо Смирненски" - град Попово, работи по проект "По следите на миналото за достойно бъдеще" по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", финансиран от ЕСФ. В рамките на проекта на 29 май, ден преди официалния старт на самия поход, както и на 2-ри и 3-ти юни след неговото приключване, ще се проведат два семинара, водени от двама изявени български учени-историци.
Първият семинар ще започне в резервата Сборяново и ще продължи в 16.00 ч. в сградата на общинския съвет в Тутракан с основен лектор проф. Георги Бакалов. Вторият семинар ще се проведе в Попово с лектор проф. Георги Марков. Предвижда се на 1 юни вечерта в Попово да се състои концерт на Теодосий Спасов.
В походната колона ще бъдат ученици от Силистра, Тутракан, Свищов, Исперих, Разград, София, Кърджали, Сливен, група студенти от САЩ, преподаватели и студенти от СУ, НБУ и др. Походът ще бъде воден от д-р Кънев и научния ръководител проф. Христо Матанов от СУ "Св. Климент Охридски".
На 17 май 1876 година, шест часа преди Ботевата чета да стъпи на Козлодуйския бряг, 28-те четници, водени от 30-годишния Таньо войвода /Таньо Стоянов Куртев/, родом от Сливен, преминават Дунав и стъпват на българска земя при тутраканското село Пожарево. Това е създадената по идея на самия Христо Ботев втора чета на българската емиграция в Румъния. Двете чети - последен отблясък от пожарите на Априлското въстание - имат обща цел и сходна съдба. Ботевата чета е трябвало да действа в помощ на Врачанския революционен окръг, а четата на Таньо войвода - на изток, в подкрепа на сливенските бунтовници за подсилване на въстанието и създаването на север от Балкана на свободна територия. Бойният път на четата продължава 11 дни, преминава покрай 28 селища на Лудогорието и Поломието и през три сражения. Таньо войвода загива на Керчан баир край село Априлово и след неговата смърт четата е разбита.
Повече подробности можете да намерите на:
ludogorie.org

Facebook коментари