Сряда, 28 Септември 2022 г.

Иновативно: Силистренски кмет ползва ловни камери да хваща двуноги нарушители

Кмет на силистренско село прилага необичаен метод за справяне с изхвърлянето на отпадъци. До нетрадиционната мярка се стигнало заради зачестилата поява на нерегламентирани сметища. Вече са заснети и първите нарушители.

В кметството на село Калипетрово ежедневно получавали сигнали за изхвърляне на отпадъци в паркове и градини. След почистване на част от натрупаните сметища, кметът решил да постави подвижни камери, с помощта на които да залавя нарушителите.

"Камерите веднага ти подават MMS на телефона и успяваш на момента да хванеш нарушителя. Иначе процедурата е много сложна, трябва да имаш свидетели, оттам насетне се тръгва по съдилища", коментира кметът на село Калипетрово Никола Узунов.

Нетрадиционната мярка бързо дава резултат и вече са заловени първите злосторници.

"Тези нарушители, които сме ги заловили, не искаха да бъдат на показ, почистиха това, което бяха замърсили, но трябваше да почистят и това наоколо, което беше преди това замърсено, не отказаха, почистиха и него", допълни той.

Освен че са ефективни, камерите не натоварват бюджета на селото. Доскоро са били разположени в гората и се ползвали от местната ловна дружинка.

Вижте повече в репортажа на Любомир Добрев, излъчен по бТВ в предаването "Тази сутрин".

Facebook коментари