Петък, 21 Януари 2022 г.

Не пипайте ваксиналните примамки с незащитени ръце! 10 самолета ще изхвърлят примамки над 19 области

информация НВМС
Националната ветеринарномедицинска служба стартира пролетния етап на ваксинацията срещу бяс от въздуха на дивите хищници. В операцията, която започва утре, ще се включат 10 специално оборудвани самолета. Машините ще изхвърлят над 1,1 млн. ваксинални примамки над територията на областите София-град, София-област, Перник, Кюстендил, Видин, Монтана, Враца, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен, Добрич, Силистра, Варна, Русе, Разград, Търговище и Шумен и Бургас. Ваксинални примамки няма да бъдат разпръсквани над населените места и водоемите, уверяват от НВМС.
Ветеринарите препоръчват хората да не пипат ваксиналните примамки с незащитени ръце, защото при нарушена цялост на външната обвивка ваксината може да бъде опасна за тяхното здраве. При контакт е добре да се консултират с лекар. Ваксините не представляват опасност за здравето на останалите диви и домашни животни. Препоръчително е обаче животните да се държат затворени или на повод (за кучетата), за да не приемат примамките, които са предназначени специално за дивите хищници.
Примамките са с формата на кубче с размери 2/ 3/ 2 см. и са със специфична миризма на мърша, за да привличат хищниците. При изяждане на примамката те се ваксинират против бяс. За контрол на извършената ваксинация във ваксиналната примамка е включен тетрациклинов маркер, който се отлага в зъбите и костите на ваксинираното животно. На един квадратен километър се изхвърлят по 20 броя ваксинални примамки, които самолетите пускат от височина 150 метра. Мястото на всяка пусната от самолетите ваксина се отбелязва с помощта на GPS система.
Ваксинацията е част от Програмата за надзор и изкореняване на заболяването бяс, която е разработена от Националната ветеринарномедицинска служба

Facebook коментари