Вторник, 24 Май 2022 г.

Само в "Кворум": Вижте коя партия колко свои хора вкарва в новата РИК - Силистра

На 14 май 2021 г. (петък) от 11 ч. в сградата на Областна администрация Силистра ще се проведат консултации за състава на Районна избирателна комисия Силистра, съобщиха от там.

Провеждане на консултации при областния управител за определяне съставите на районната избирателна комисия (РИК) и назначаването им е обусловено от произвеждане на изборите за народни представители на 11 юли 2021 г. Това се случва на основание чл. 57, ал. 1, т. 1 и т. 5 във връзка с чл. 59 – 62, чл. 65, чл. 66 и § 1, т. 10 от Допълнителните разпоредби на Изборния кодекс.

Проучване на "Кворум" показва как ще се разпределят квотите на партиите в новата РИК и кои партии печелят, и кои губят в сравнение с предишната комисия, а кои въобще ще липсват в нея.

Съставът на РИК ще е в състав от 13 членове (за разлика от предишната която се състоеше от 15 члена), включително председател, двама заместник-председатели и секретар, като се спазва съотношението между партиите и коалициите от последните избори, както следва:

за коалиция "ГЕРБ-СДС" – 4 членове (преди 6);

за партия "Има такъв народ" – 3 членове (без членове в предишната комисия);

за коалиция "БСП за България" – 2 членове (преди 3);

за партия "ДПС" – 2 членове (преди 2);

за коалиция "Демократична България" – 1 член (преди 1);

за коалиция "Изправи се! Мутри вън!" – 1 член (без членове в предишната комисия).

ВМРО и ВОЛЯ остават без членове в сравнение с предишната комисия, а ВМРО въпреки евродепутатите си нямат да имат прадставител, заради последните промени в Иизборния кодекс.

Facebook коментари