Сряда, 06 Декември 2023 г.

Международен скандал!!! Румънската страна едностранно затворила ферибота

Разрешаването на проблема с функционирането на ферибота "Силистра-Кълъраш", бе повод за извънредна среща днес (26 май 2010 г.) между областния управител д-р Владимир Янков и заинтересованите страни от българска и румънска страна.
В срещата, която бе инициирана от градската управа в Кълъраш, участваха зам. областният управител Денка Михайлова, кметът на община Силистра инж. Иво Андонов, зам. председателят на Окръжния съвет в Кълъраш Ливиу Въртежану, кметът на Кълъраш Николае Драгу, директорът на дирекция "Регионално развитие на Окръжен съвет"-Кълъраш Даниел Щефан, Пламен Ангелов–прокурист на фирмата–концесионер на фериботния терминал "Дунавски индустриален парк" и Гюро Ияхр – управител на фирмата "Глобал Лайн" – концесионер на фериботната линия от румънска страна.
От проведените разговори стана ясно, че терминалът на ферибота от румънска страна в Кълъраш, е затворен едностранно – отказан е достъп до пристанището на българския кораб. Това се случва на 1 декември 2009 г., когато терминалът има нов концесионер - фирмата "Глобал Лайн". Автомобилите, използвали услугите на ферибота за преминаване от единия бряг – на другия, се преориентират към Бак-а.
Кметът на Кълъраш –Николае Драгу, аргументира едностранното спиране работата на терминала с мотива, че между концесионерите няма подписан договор за сътрудничество с Окръжен съвет –Кълъраш, който регламентира отношенията между концесионерите.
Проблемът, според прокуриста на българската фирма –концесионер Пламен Ангелов, е възникнал от неприемливите условия в предложението за споразумение с новия румънски концесионер –фирмата "Глобал лайн". За преодоляване на противоречията между двете страни през месец април т.г. в румънския град Турну Северин е свикана и смесена българо-румънска комисия. Тя се оказва безрезултатна, тъй като двамата концесионери отново не достигат до споразумение. Смесената комисия дава срок на спорещите страни до 30 май да решат проблема помежду си. Между българския и румънския концесионер не се наблюдава сближаване на позициите, поради което българската страна – "Дунавски индустриален парк" изпраща до смесената комисия молба за удължаване на срока за решение до 30 юни. Според румънската страна обаче – този срок е неприемлив.
Областният управител д-р Владимир Янков призова и двете страни да направят необходимото, за да преодолеят противоречията помежду си. Той пое ангажимента, следващата седмица областна администрация-Силистра да бъде домакин на обща среща, на която концесионерите да преразгледат позициите си и да стигнат до споразумение.

Facebook коментари