Вторник, 28 Юни 2022 г.

Пламен Славов, директор на ПЗГ: Стремим се да повишим мотивацията на учениците, от там идват и успехите

В деня на храбростта силистренската професионална земеделска гимназия "Добруджа" отбелязва патронния си празник.

"Гимназията ни е със столетни традиции, което ни прави горди, но трябва да отбележим , че гимназията като учебно заведение си има и своя специфика и особености, както в учебния процес, така и в живота на нашите възпитаници, мога да кажа , че гимназията разполага с добра материална база и предлага добри условия за нормален учебен процес, споделя директорът на гимназията Пламен Славов пред Общинско кабелно радио - Силистра и дава разяснение по отношение план приема за следващата учебна година. Славов споделя , че през миналата учебна година гимназията е реализирала пълен план прием, с две специалности "Фермер" и "Техник на селскостопанска техника", като тази година остава сама паралелката за техник на селскостопанска техника, която на практика е единствена в областта.

" Училището предоставя общо пет категории на всички завършили дванадесети клас, като се започне от шофьорската категория "В", която при нас е безплатна, като тези категории за право на правоспособност за всички ученици, които непосредствено след завършването си могат да започнат да работят като техници на този вид техника и съответно с правата да я управляват по републиканската пътна мрежа, споделя Пламен Славов. Всички възпитаници на гимназията , които не са от региона на областта има право на безплатно общежитие , както и столово хранене , осигурен е и транспорт до населените места за почивните дни. В зависимост от пандемичната обстановка ръководството на гимназията е взело решение през май да се провежда инициативата "Отворени врати", където желаещите и най вече в системата на професионалното ориентиране могат да се запознаят в подробности около дейността на гимназията.

Тази година по проект са спечелени и доставени в училището два стимулатора за категория "В", което реално допълва и обогатява базата на училището. Има и стимулатор за подготовка със земеделска техника.
В рамките на проект за дуално обучение т.е съчетаване на теория и практика гимназията разполага с цялостно оборудване на авто работилница с възможности за диагностика на двигатели на автомобили, монтаж, демонтаж и баланс на гуми.
Пламен Славов сподели, че проект по програмата "Еразъм", който е планиран , но не е осъществен поради пандемията , това лято е предвидено група от гимназията да лети до Виена, където ще бъде проведен триседмичен курс по програмата "Еразъм". По линия на проект на регионалното министерство училището разполага с фитнес център и открита площадка. По думите на Славов гимназията има спечелен проект по програмата за развитие на селските райони.

"Работим по поредица проекти, чиято основна цел е да разнообрази и обогати живота и учебния процес на нашите възпитаници", споделя Пламен Славов и не пропуска да отбележи провеждащата се акция на съпричастност от страна на бивши възпитаници на гимназията и граждани, към абитуриент, който заедно със семейството си губи къщата си в пожар.

"След като научихме неприятната новина успяхме да проведем акция , с която да дарим средства и дрехи от името на педагогическата колегия и след това се получи ефектът на доминото и акцията се разрастна, в нея се включиха наши бивши възпитаници и съпричастни граждани", споделя Пламен Славов.
По отношение на реализацията на кадрите на гимназията Славов споделя , че те се реализират успешно и по голямата част от възпитаниците на гимназията работят в насоката , която са избрали , като има такива , разбира се насочват и към по високо платени сфери.

"Мога да кажа с гордост , че наши възпитаници са студенти в различните университети в страната, участват успешно в различни конкурси. Стараем се да създаваме перфектни условия с модерната и иновативна материална база, социалните мерки, които предлагаме насърчават учениците да идват при нас, мотивацията на учениците от съществено значение. Дистанционното обучение ни създаде малко трудности , поради факта , че по голяма част от учениците нямаха електронни устройства, но в крайна сметка , чрез проекти и спонсорства успяхме да се справим с този проблем. Проблем е и доставката на интернет в някои населени места, което пък пречи за провеждане на нормален учебен процес. Часовете по практика, които трябваше да се водят в онлайн среда пречеха на нормалния учебен процес", сподели в заключение Пламен Славов

Facebook коментари