Събота, 25 Май 2024 г.

Силистренци купуват по-малко козунаци за Великден тази година, но предпочитат местно производство

Добрата новина за тазгодишния Великден е, че цените на традиционния за празника козунак не е поскъпнал в сравнение с миналата година, въпреки, че скокът на суровините през последната година.

Цените на силистренските козунаци без пълнеж са около 3 лева , а до 3,50 лева стига на тези с пълнеж.

Въпреки това местните търговци отчитат и лек спад към търсенето на местните козунаци.

Въпреки, че се работят ръчно, по стария принцип с плетене, местните производители успяват да задоволят търсенето, въпреки конкуренцията на големите вериги в Силистра, чиито стока е по-евтина, но машинно произведена и пълна с т. нар. Е-та, както и от заместители.

В големите търговски вериги може да се закупи козунак от 500 г. поръсен със захар на цена 2,99 лв. в LIDL, а пекарнята на Кауфланд предлага 400 г. със стафиди и локум за 1,99 лв. Заради празниците цената е с 46 % отстъпка.

В последните години все по-популярни стават италианските козунаци- панетоне. Характерното за него е, че той е с по-дълга ферментация.
През месец април тази година вече имаше пусната жалба в Комисията за храните в Силистра за подобни козунаци със изтекъл срок на годност и в мухъл, продавани в Кауфланд.

"Хубавият козунак трябва да има добра и плътна структура, така наречените конци. Да има добър загар, да не е влажен отвътре и да не бъде толкова жълт. Да не се подлъгват клиентите, защото много жълтият козунак е направен предимно с оцветители. Когато се правят с истински яйца, козунаците не са толкова жълти. Ползва ли се яйчен прах, великденският сладкиш няма да стане на конци. По това може да се различи. Немалко от фирмите използват яйца, а не само яйчен меланж", коментират местни майстори на козунаци.

Facebook коментари