Петък, 20 Май 2022 г.

35 години от взрива в Чернобил, а силистренци манифестирали под радиационния фон

На 26 април 1986 г. неизправност при проверка на системите на Четвърти реактор на Чернобилската АЕЦ "Ленин" в СССР, на територията на днешна Украйна, предизвика поредица от експлозии, при които в атмосферата бяха изхвърлени хиляди тонове радиоактивни вещества.

Около 350 хил. души са евакуирани от района на експлозията в първите дни след катастрофата, включително 45 хил. жители на близкия град, обслужващ централата - Припят, посочва Асошиейтед прес.

Междувременно Северна Европа е обсипана от радиоактивни частици.

Дни след взривовете силистренци излизат спокойно на манифестации в чест на празника на труда, а по-късно и на празника на буквите, двамата братя Кирил и Методий, славянската писменост. Населението на България сред силно засегнатите от радиацията, тъй като правителството на Тодор Живков скрива реалните факти около инцидента и хората не вземат необходимите предпазни мерки.

Изхвърлената в атмосферата радиация е с еквивалента на най-малко 200 ядрени бомби като тези, пуснати над японските градове Хирошима и Нагасаки през август 1945 г.

Чернобилската АЕЦ е окончателно затворена на 15 декември 2000 г., като до тогава продължават да работят останалите здрави 3 реактора.

снимка: starasilistra.com

Facebook коментари